NFH

Den som tovat denna väska måste vara supertrevlig!

Vår andra Slöjdhöjdare är Ivars tovade stickväska. Mycket praktisk och med ett mycket speciellt utseende.

Foto: Johanne Ländin

Namn: Ivar Asplund
Yrke: lärare
Bor: i Stockholm

– När jag besökte Östergötlands ullspinneri förra sommaren ville den här tovade väskan följa med mig hem. Det fick den! berättar Ivar Asplund.

Ivar stickar ständigt och har därför med sig minst en stickning när han ska någonstans. Han har också alltid flera stickningar på gång samtidigt – och då behövs många väskor och kassar att förvara stickningarna i.

– Som tur är handlar min mamma på Gudrun Sjödén ibland, men behöver inte tygkassarna som följer med på köpet – så dem får jag. Men jag har många andra kassar också i olika färger, vilket är bra eftersom jag färgkodar mina stickningar.

Om Ivar har en blå stickning, till exempel, lägger han den i en blå kasse, vilket gör den lättare att hitta.

Foto: Johanne Ländin

Hans nya älsklingsväska i tovad ull är perfekt till mindre stickprojekt, tycker han. Väskans form gör också att den passar särskilt bra till något man stickar på rundsticka. Och det är praktiskt att man kan ha den på armen när man står eller går runt och stickar.

– Jag gillar också att den är gjord i en teknik som jag själv inte behärskar. Det är en japanska vid namn Yasuko som har gjort väskan. Jag har inte träffat henne, men det är fint att veta hennes namn i alla fall. Hon kan ju inte vara annat än supertrevlig som både kommer på idén och kan tillverka en sådan här!

Att väskan ser så speciell ut har också fördelen ingen annan kan råka ta fel och få med sig den hem av misstag…

Det speciella utseendet till trots var det något bekant över väskan tyckte Ivar när han först såg den. Nu har han kommit på att det var för att väskan är väldigt lik en seriefigur som hans kusin Mattias har tecknat. Serien handlar om en gurkrånare och är lika speciell som Ivars stickväska. Du hittar den här!länk till annan webbplats

 

Slöjd är höjden av njutning här i livet och vi är många som ägnar oss åt slöjd på olika sätt: slöjdar själva eller älskar slöjdade saker, gamla som nya. När så mycket annat i dagens samhälle måste vara lukrativt, rationellt och ständigt förändringsbart är slöjden underbart motvalls, egensinnig och tidsödande. Därför presenterar Nämnden för hemslöjdsfrågor från och med nu ”Veckans slöjdhöjdare”. Det kan vara en person, ett föremål, en teknik eller en plats för slöjd. Välkommen att tycka och tipsa!