Foto Sara Degerfält

Kris och kreativitet i spåren av corona

Många i världen befinner sig just nu i karantän eller isolering, coronakrisen påverkar även slöjdare i Sverige, många har mist sina uppdrag och möjligheter till försäljning. Men i krisen föds även en kreativitet och många testar nya digitala lösningar. Hör mer om det i ett extra avsnitt av podcasten Handgjort!

Sara Degerfält är hemslöjdskonsulent i Västra götalandsregionen och berättar om inställda kurser, inställda konstrundor, inställda marknader och i maj skulle man anordnat en festival med över 2000 besökare som nu ställts in.

Men ur krisen föddes en idé. Sara och hennes kollegor har dragit igång ett kollektivt broderi projekt.

- Man får en lapp i A5-storlek i vitt kläde och så får man brodera på det, temat är djur och odjur. Vi har fått in över 300 anmälningar hitintills, säger Sara. Förhoppningen är att projektet ska leda till något positivt i dessa kristider.

-Det är smärtsamt att vara människa, vi vet inte vad som kommer hända i vår framtid. Men det som kommer att finnas med oss är slöjden. Den kan inget virus ta ifrån oss. Nu behöver vi vår kreativitet mer än någonsin.

Nisse Stormlod är slöjdare i Bräkne Hoby och han har startat livesändingar på Instagram. Han sänder från sitt kök där han visar följarna hur han täljer skedar.

-Efterfrågan inom hemslöjd handlar ju inte bara om produkter utan också om kunskap. Det är ett otroligt sug efter kunskap. Handens kunskap är svår att förmedla med ord. Men gör man det rörligt är det lättare att förstå, säger Nisse Stormlod.

Medverkar i avsnittet gör även Friedrike Roedenbeck, kanslichef vid Nämnden för hemslöjdsfrågor. Hon berättar om den undersökning som nämnden har gjort för att ta reda på hur coronakrisen påverkar slöjdare och konsulenter.

Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Ladda ner valfri poddapp på din smartphone, sök på Handgjort och börja lyssna! Du kan också prenumerera för att få upp nya avsnitt i ditt flöde. Det går också att lyssna via nätet, på Handgjort.libsyn.com Länk till annan webbplats., eller via länkarna här på vår sida Länk till annan webbplats..

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort