Carina går ingenstans utan sin korg

En makalös korg av en skicklig värmländsk korgmakare är vår tredje Slöjdhöjdare.

Namn: Carina Olsson
Yrke: hemslöjdskonsulent för Region Värmland
Bor: i Karlstad

Utan sin favoritkorg skulle Carina Olsson inte klara sig. Hon har använt den nästan varje dag i 22 år.

– Jag går och handlar med den, jag fyller den till brädden med kläde, ull och vadmalsbitar när jag ska hålla kurs, jag har till och med burit tunga stenar, som skulle vara utsmyckning på en utställning, i den!

Hemligheten bakom korgens makalösa hållbarhet är att den är gjord av handkluvna spån från en rakvuxen fura. För om furan inte är rakvuxen så spricker spånen, förklarar Carina.

Korgen är tillverkad av Juho Björklund, en mästare bland korgmakare, som var verksam i de värmländska skogarn i drygt ett halvt sekel. Varje gång Carina besökte honom köpte hon en korg – nu har hon en samling på 30 stycken.

– Just den här korgen har blivit en favorit eftersom den har en sådan bra storlek, den är stadig så att jag kan hänga den på armen och den är lätt i sig. Jag älskar den!

Ibland fick Carina följa med Juho ut i skogen och lyssna när han knackade på träd för att höra om de var rakväxta.

– Juho tog aldrig ner ett träd i onödan och kunde nyttja varje bit. Jag är imponerad av hantverkare som har den sortens immateriella kunskap, säger hon.

Juho kom ursprungligen från Ingermanland, mellan Finland, Estland och Ryssland och hade smugglats ut därifrån under andra världskriget. Sedan hamnade han i de värmländska skogarna och blev skogsarbetare.

– Den typ korgar han gjorde har även tillverkats i Finland och öststaterna, men också i Värmland. Han passade så bra in trots att han kom från en annan kultur, ett annat land.

Juho hann med att göra tusentals korgar och förfinade hela tiden sin förmåga att få till långa spån.

– Han har även gjort spåntapeten på väggen bakom mig, berättar Carina. De spånen är runt tre meter långa och de längsta han kluvit.

Spåntapeten finns uppsatt i konstnärsateljén Oppstuhage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid Rackstadmuseet i Arvika.

Just idag har favoritkorgen varit med Carina på en kurs i yllebroderi. I morgon är det en kurs i tovning – så nu ska hon hem och packa den full med ull.

Intervju: Johanne Ländin