Foto Johanne Ländin

Nålen är så vacker - men vad ska den användas till?

Maja köpte en märklig liten nål på loppis för många år sedan bara för att den var så vacker.

Namn: Maja Karlsson
Yrke: Stickdesigner
Bor: i Arvika

Maja Karlsson är en sådan människa som har förmågan att upptäcka det som är speciellt och fint även med små saker som andra tycker är ganska oansenliga. För Maja ser med andra ögon.

Hon älskar tidningar med stickmönster från 1940-talet, att pressa blommor i en växtpress, att ånga garnbollar på gammeldags vis och när solljuset faller in på precis rätt sätt genom ett fönster. 

Så när hon för många år sedan hittade en märklig liten nål på en loppis köpte hon den för att den var så vacker. Trots att hon inte vet riktigt vad det är och vad den ska användas till.

– Den lilla nålen, som är tillverkad av ben, har fått stå tillsammans med mina virknålar i en kruka sedan dess – i väntan på svar. Kanske någon som läser det här vet vad det är och kan hjälpa mig med det?"

  Intervju: Johanne Ländin

 

Slöjd är höjden av njutning här i livet och vi är många som ägnar oss åt slöjd på olika sätt: slöjdar själva eller älskar slöjdade saker, gamla som nya. När så mycket annat i dagens samhälle måste vara lukrativt, rationellt och ständigt förändringsbart är slöjden underbart motvalls, egensinnig och tidsödande. Därför presenterar Nämnden för hemslöjdsfrågor ”Veckans slöjdhöjdare”. Det kan vara en person, ett föremål, en teknik eller en plats för slöjd. Välkommen att tycka och tipsa!