Kloka ord på väggen!

När man skulle göra fint inför jul och andra högtider eller fester pryddes hemmet med stora bonader. Man kan jämföra dem med dagens seriestrippar säger, säger Malin Lilja, bonadsmålare från Halland och veckans Slöjdhöjdare.

Namn: Malin Lilja
Yrke: Bonadsmålare och bibliotekarie
Bor: Glommen, utanför Falkenberg

– Det som är så häftigt med det sydsvenska bonadsmåleriet är att alla kan! Man behöver inte vara konstnärlig för att måla en sådan bonad, utan det handlar om hitta lust och glädje i färgerna, säger Malin Lilja.

Själv är Malin konstutbildad, men med hjärtat i konsthantverket och förälskad i de bonaderna som målades i trakten där hon växte upp – fast för två hundra år sedan.

– De ursprungliga bonaderna var naivt och roligt målade – alla var inte gjorda av fantastiska konstnärer, även om en del var otroligt skickliga.

Och viktigast var nästan budskapet eller berättelsen– ofta ville man säga något klokt med bonaden eller kanske illustrera en bibelvers.

– Man kan jämföra dem med dagens seriestrippar, tycker Malin. Särskilt som bonaderna kunde vara flera meter långa, med text längst upp på kanten.

Denna speciella allmogekonst uppstod ett litet område som ligger delvis i Småland och delvis i Halland. En fattig och smula ålderdomlig trakt, där det fanns en speciell typ av stugor som kallas ryggåsstugor.

När man skulle göra fint inför jul och andra högtider eller fester pryddes hemmet med stora bonader, måttanpassade för väggarna. Man täckte så mycket man hade råd med – ibland ända upp i taket.

– De första bonadsmålarna hade lärt sig att måla av vandrande kyrkomålare som hade behövt lokala hjälpredor. Det var kanske soldater eller torpare som fick lära sig de enklaste målningsteknikerna och att blanda färg. Och på så vis uppstod denna lokala tradition av folkligt måleri, berättar Malin.

– De målade på det som fanns: Handdukar, lakan och dukar, lakan. Om det behövdes skarvades mindre bitar ihop.

Och det kunde nog behöva skarvas en del med tanke på att en del gamla bonader kunde vara flera meter långa. När de inte användes låg de hoprullade i kistor. Har man tur kan man hitta bonader som är fantastiskt välbevarade efter att har gått i arv i en släkt. Men man kan också upptäcka fragment av bonader som använts att täta väggarna i stugan med…

I Unnaryd finns nu ett litet museum med en unik samling bevarade bonader Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. De äldsta är från början av 1700-talet, men storhetstiden varade i hundra år –från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet, då de började gå ur modet för att nästan försvinna helt.

Men att detta traditionella bonadsmåleri överlevt till idag kan vi tacka Sue Prince, en engelsk konstnärinna, för. Hon upptäckte bonaderna under ett besök på museet i Unnaryd, blev helt betagen och tog kontakt med den allra sista bonadsmålaren för att själv få lära sig.

– Han var visserligen vresig, men visade Sue hur han målade – själva tekniken. När han blandade färg fick hon inte vara med. Men eftersom hon var konstutbildad så hon förstod hur man skulle göra, berättar Malin.

Och det var hos Sue Prince som Malin gick på kurs när hon i sin tur ville lära sig bonadsmåler. Varje sommar i sju-åtta år.

De bonader Malin målar är ofta inspirerade av äldre bonader eller så hittar hon ett ordspråk eller en dikt hon vill använda.

Det som skiljer hennes bonader från de äldre är främst storleken – det är inte många som har plats för en flera meter lång utsmyckning hemma idag.

Och nu är det Malins tur att föra traditionen vidare genom att hålla egna kurser.

– Det jag vill lära ut är att det inte behöver bli en perfekt avbildad häst , till exempel. Det räcker att man har viljan att berätta något och hittar glädjen i att få använda färg och fantasi.

Från den senaste kursen kom även Malin själv hem med massor av nya idéer och tankar.

– Så nu vill jag bara sätta igång med nya!

Foto: Malin Lilja, privat

 

Slöjd är höjden av njutning här i livet och vi är många som ägnar oss åt slöjd på olika sätt: slöjdar själva eller älskar slöjdade saker, gamla som nya. När så mycket annat i dagens samhälle måste vara lukrativt, rationellt och ständigt förändringsbart är slöjden underbart motvalls, egensinnig och tidsödande. Därför presenterar Nämnden för hemslöjdsfrågor ”Veckans slöjdhöjdare”. Det kan vara en person, ett föremål, en teknik eller en plats för slöjd. Välkommen att tycka och tipsa!