Återvinning, återbruk & åtråvärt

Vi lyfter frågorna om textil konsumtion - hållbar och ohållbar – som inspiration och utgångspunkt för fortsatt arbete inom regional konsulentverksamhet, föreningsliv och vid utbildningar.


Seminarium 6 mars kl 13.30 - 17.00, Västgötagatan 5

Re Rag Rug - Katarina Brieditis
Re Rag Rug är ett experimentellt designprojekt som drivs av Studio Brieditis & Evans. Under tolv månader utmanade de sig själva att utveckla tolv mattor i tolv olika tekniker. De fick bara åter-använda det material som de fick donerat och inte använda vävstol.

Katarina Brieditis är designer och konsthantverkare. Har samarbetat med till bl a Ikea, Linum, Hemslöjden, Gudrun Sjödén och Rörstrand. Driver tillsammans med kollegan Katarina Evans projekt med fokus på hållbarhet, återbruk och textila hantverk, såsom Do Redo och nu Re Rag Rug Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Myter och fakta om textilkonsumtion -
Anna-Lisa Persson
Varför handlar vi så mycket kläder och vad gör vi av dem? Vi handlar 13,4 kilo kläder per person varje år och våra garderober svämmar bokstavligen över. Ändå känns det som att vi inte har något att ta på oss.

Anna-Lisa Persson från Sveriges konsumenter är expert på hållbarhet och textil. Koordinator för utställningen Stilmedveten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som visats på en rad platser de senaste fyra åren.


Värdefullt eller värdelöst? Textilt avfall förr och nu -
Johanna Törnqvist och Ylva Sjöstrand
I en gemensam föreläsning berättar Johanna om sitt arbete med Project Precious Trash och Ylva om hur vi sett på och värderat det textila materialet ur ett historiskt perspektiv.

  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Johanna Törnqvist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., textilkonstnär. Arbetar sedan 2014 med projektet Project Precious Trash – ett projekt om kläder och konsumtion som väcker frågor om hur vi värderar vår tids material. Precious Trash har bl.a. visats på Nationalmuseum och vunnit Svensk Forms designpris Design S i kategorin konsthantverk.

Ylva Sjöstrand, doktor i ekonomisk historia vid Stockholms Universitet. Har skrivit avhandlingen Stadens sopor och forskar nu inom projekten Savings in the wardrobe och Mellan brukbart och skräp. Forskning som syftar till att sätta vår tids hantering och värdering av textila material och textilt avfall i perspektiv.


Anmälan
via denna via länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast 2 mars.
Seminariet är gratis, anmälan obligatorisk. Antalet platser är begränsat. Om du anmält dig och får förhinder är vi därför tacksamma om du lämnar återbud.

Vi bjuder på fika!

Varmt välkomna!