Besök på ReTuna Återbruksgalleria

I veckan besöktes ReTuna Återbruksgalleria och utbildningen Recycle Design i Eskilstuna.

Med under dagen var representanter från Nämnden för hemslöjdsfrågor och den regionala hemslöjdsverksamheten i Norrbotten och Värmland. Så här berättar Pia Jägstrand, hemslöjdskonsulent i Norrbottenlänk till annan webbplats:

En del dagar är arbetet som hemslöjdskonsulent extra roligt och fullt av nya intryck. Måndag 4 juni var en typisk sådan, med studiebesök i ReTuna Återbruksgalleria länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteroch på utbildningen Recycle Designlänk till annan webbplats vid Eskilstuna Folkhögskola. Alltihop i gott sällskap med Heléne och Friedrike från NFH:s kansli och Carina, hemslöjdskonsulent i Värmlandlänk till annan webbplats.

Förmiddagen inleddes med besök i ReTuna Återbruksgalleria, som lär vara världens första i sitt slag. Den intressanta guidade visningen av verksamhetslokalerna började i sorteringsdepåerna och fortsatte sen till konferensdelen och de många olika butikerna, där allt som säljs är ”återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat”. Här är ReTuna Återbruksgalleria på Instagramlänk till annan webbplats

Efter lunch ett inspirerande möte med Eva Svensson, lärare på den ettåriga utbildningen Recycle Design, som fyller 10 år i år. Eleverna på utbildningen har för övrigt nyligen gjort en utställning om återbruk som visats på Svensk Hemslöjdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Stockholm. Besök Recycle Design på Instagramlänk till annan webbplats.

Den trevliga dagen i Eskilstuna som jag berättat om kan kopplas ihop med Slöjd hållerlänk till annan webbplats, en webbsida om slöjd och hållbarhet som tagits fram av en arbetsgrupp hemslöjdskonsulenter i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Sidan drivs av Sveriges hemslöjdskonsulenter och både Carina och undertecknad, som var med och besökte ReTuna, är också delar av redaktionen för Slöjd håller. Följ Slöjd håller på Facebooklänk till annan webbplats.!

Vid tangenterna, Pia Jägstrand, hemslöjdskonsulent i Norrbotten

 

Friedrike Roedenbeck och Heléne Wallin från NFH, Carina Olsson från Region Värmland och Pia Jägstrand från Region Norrbotten

Friedrike Roedenbeck, Heléne Wallin, Carina Olsson och Pia Jägstrand
ReTuna Återbruksgalleria 4 juni 2018