Vattenbärarvante. Foto Annkristin Hult

Ulldag i Oslo

Den 15 oktober arrangerade Norsk industri och Norilia Ulldagen 2018 i Oslo. Temat för dagen var hållbarhet och ett hundratal personer från olika företag, organisationer och utbildningar deltog.

Norilia samlar in ca 3200 ton ull per år som säljs till producenterna, både i Norge och utomlands.

Intresset för stickgarner är fortfarande stort, men nu ser man hur intresset för den norska ullen ökar inom flera områden, t.ex. industri, inredning och design.

Programmet inleddes med Kjersti Kviseth, som presenterade hur fåren och ullen kan bidra till att uppfylla FN:s globala klimatmål.

Gudbrandsdalen Uldvarefabrik gav exempel på hur ull – naturens egen hig-tech-fiber används i de 600 000 m möbeltyg som vävs varje år.

Konferensen gav exempel på hur olika företag satsar på hur produktionen kan ställas om för att undvika transporter och spill. Man söker lokala samarbetspartners och material samt förädlar restprodukter till nya användningsområden. Ett exempel är en boardskiva, som pressas av restprodukter (stadkanter) från ett ylleväveri och annan textilindustri. Skivan formpressas till stolar och används inom övrig möbelindustri. Företagen strävar efter att allt material är resurser som kan gå i kretslopp.

Olika forsknings- och utvecklingssatsningar presenterades. Bland annat en sko av sneakersmodell i ull, tillverkad för det nordiska klimatet. Konsthögskolan i Oslo har just inlett ett samarbete med en japansk högskola där studenterna ska utforska nya användningsområden för den norska ullen. Japan är det land i världen som använder mest ull per person.

Konferensen genomförs varje år, nästa tillfälle blir den 14 oktober 2019.

Länkar
Ulldagen i pressen
https://www.norskindustri.no/bransjer/teko/aktuelt/storre-interesse-for-norsk-ull/länk till annan webbplats

https://www.iwto.org/news/norwegian-wooldaylänk till annan webbplats

Kastel shoes
https://kastelshoes.com/pages/kastel-storylänk till annan webbplats

Really
http://reallycph.dk/products/solid-textile-board/#cotton-bluelänk till annan webbplats

 

Annkristin Hult
Nationell utvecklare

annkristin.hult@nfh.se
Telefon 08 681 92 50
Mobil 0722 196 470