Pop-up showroom Studio Supersju. Projektbidrag Nämnden för hemslöjdsfrågor 2018.

Pop-up Studio Supersju

Det handvävda tar liten plats i stadens hem och miljöer. Därför vill vävgruppen Studio Supersju visa på att det finns alternativ till det massproducerade.

Genom en popup-butik och utställning våren 2017 ville Studio Supersju skapa uppmärksamhet kring gruppen och undersöka om det går att sälja handvävt i en tillfällig butik. Försöket slog väl ut och de insåg att kunder faktiskt spontant vågar investera i handvävda produkter.

Därför sökte gruppen projektbidrag för en större popup-butik under 2018. När projektbidraget beviljats började sökandet efter en bra lokal i centrala Stockholm. Detta var lättare sagt än gjort. Men i början av augusti kunde gruppen flytta in i en stor butikslokal i ”Betapassagen”, en del av samma hus som NK.

Pop-up showroom Studio Supersju. Projektbidrag Nämnden för hemslöjdsfrågor 2018.

Lokalens läge och storlek gjorde att gruppen bestämde sig för att satsa på begreppet showroom istället för butik under veckan lokalen disponerades. Utställningen hängdes på måndagen och hade sedan öppet tisdag till lördag kl12–20.

”Vi fick möjlighet att visa TEXTIL-VÄV-HANDVÄV-HANTVERK på en oväntad plats dvs i den del av centrala Stockholm som annars mest präglas av kedjor, massproduktion, business, snabba köp och obesjälade objekt. ”

Genom Formex-mässans satsning Designweek kunde Studio Supersju anmäla sin pop-up till förteckningen över events och på så sätt nå ut till många intresserade.

–Vi stärktes som grupp av att göra alla delar av utställningen själva, skriver de i projektets redovisning. Att vi själva kurerade vår utställning var lärorikt. Möjligheten att få visa upp många arbeten i så pass stor skala har varit positiv då det bevisat att vi är produktiva, tar plats, vi håller hög kvalitet och visar på en bredd inom vad väv kan vara.

Studio Supersju medverkar nu på Gustavsbergs konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i anslutning till utställningen Dödligt material som visas fram till 6 januari 2019.

Vävgruppen Studio Supersju grundades hösten 2016. Medlemmarna kommer från Sveriges främsta utbildningar inom textil: Konstfack, Handarbetets Vänner och Textilhögskolan i Borås.

 

För budgetåret 2018 beviljades medel från Nämnden för hemslöjdsfrågor till sammanlagt 5 förstudier och 13 projekt. De beviljade bidragen har nu redovisats.