Andreas Nobel med sin bågsvarv

Andreas Nobel med sin bågsvarv

Om hållbar konsumtion och produktion

Möt fyra spännande utövare som alla lappar, lagar, bygger om, bevarar och vårdar i en artikelserie på sajten Slöjd håller.

Projektet Slöjd håller vill lyfta slöjdens koppling till cirkulär ekonomi och Agenda 2030. Som ett led i detta arbete har Frida Arnqvist Engström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. intervjuat fyra utövare om hållbar konsumtion och produktion. Det blev fyra artiklar om spännande utövare som alla lappar, lagar, bygger om, bevarar och vårdar.

Gunnar Almevik. Foto Johan Wingborg.

Gunnar Almevik

Kunskapen om de traditionella hantverken har mycket att lära oss

—Det mest miljövänliga vi kan göra är att se till att ha lång livslängd på det vi har runtomkring oss, säger bebyggelseantikvarien och professorn i kulturvård Gunnar Almevik.

Kunskapen om de traditionella hantverken har mycket att lära oss och med ett slöjdperspektiv på tillvaron kommer vi långt menar han. Han forskar i hantverksvetenskap och arbetar för att bygga en plattform för kunskapsförmedling när det kommer till hantverkstekniker. Det handlar om hållbarhet men också hur vi vårdar, bevarar och förlänger livslängden i material och byggnader.


Ingeborg Skaar. Foto Göran Lidén

Ingeborg Skaar

Textilkonservator med uppgift att vårda

—Ju mer kunskap vi har om hur textila material fungerar desto friare är vi ju att experimentera och få dem att hålla längre, säger textilkonservatorn Ingeborg Skaar om de textilier vi har runtomkring oss.

Vi vet ofta inte vad vi köper och därmed köper vi också på fel grunder. Lär känna dina plagg, det gör inte bara att din garderob håller längre, det ger också en hållbarare livsstil, säger konservatorn som arbetar med att förlänga livet på textilier inom kyrka och offentlig miljö.


Takao Momiyama. Foto Gunnel Pettersson

Takao Momiyama

Med de handsydda stygnen som livsstil

På Österlen en bit utanför Simrishamn bor Takao Momiyama i en gammal bondgård. För tio år sedan lämnade han Stockholm för livet på landet i Skåne, en flytt som inneburit förändringar också för hans konstnärliga uttryck. Borta är nu symaskinen och produktionen som formgivare, här renoverar han hus, broderar och tränar kampsport. Nu är det de handsydda stygnen som är hans främsta medium.

 

 

Möbelformgivaren som hyllar lagandet

Trasig ugnslucka nytt handtag. Foto Andreas Nobel

Trasig ugnslucka nytt handtag. Foto Andreas Nobel

— Att vi idag förväntas vara passivt lydiga konsumenter är dystopiskt, säger möbelformgivaren och fil doktorn Andreas Nobel som istället tycker att det är bra för kreativiteten bygga och återbruka.

Saker kan till och med bli bättre av att bli lagade menar han. Det handlar inte bara om ekonomi eller ekologi, utan också om estetik. Att producera saker innebär att vara människa säger Andreas Nobel.

Artikelserien med Frida Arnqvist Engström på Slöjd håller är ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenternas verksamheter i Region Norrbotten och Region Värmland.

Här finns alla intervjuer samlade: www.slojdhaller.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.