Silas Engström. Foto Peter Gropman

Silas Engström. Foto: Peter Gropman

Att leva som smed

Hur gör man det handgjorda skapandet relevant idag? Silas Engström är smed i Uppland och funderar mycket på hur hans kunnande och tjänster passar in i slit- och slängsamhället. Möt Silas Engström i avsnitt 5 av Handgjort!

Det är varmt och tungt i Silas Engströms smedja i Skoby i Uppland. Här tillverkar han grindar, räcken, staket, och en och annan kökskniv och han tar ut en lön jämförbar med en undersköterskas. Förr i tiden var smeden central, men idag känner Silas att han egentligen inte behövs.

Det är den hårda verkligheten. Vill man ha ett billigt svetsat räcke finns det maskiner som kan göra det. Min kompetens är att komma på unika saker, att komma på unik design och unika idéer, säger Silas Engström.

I Gävle träffar Handgjort byggnadsantikvarien Erika Åberg, känd från tv-programmet Det sitter i väggarna. I byggnadsvården behöver man verkligen smedens kompetens menar Erika och hon tycker nyttan med det handgjorda smidet är hållbarhet.

Vi stöter på smide från 1700-talet, 1800-talet och från 1900-talet. Det har överlevt i århundraden, om dagens produkter från byggvarukedjorna kan överleva så länge återstår att se, säger Erika Åberg.

Silas Engström har medverkat i projektet ”7 kilo järn” från Upplandsmuseet Länk till annan webbplats., som bland annat fått bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Läs mer om Erika Åberg här: http://erikashus.se Länk till annan webbplats.

Erika Åberg. Foto: Peter Gropman

Erika Åberg. Foto: Peter Gropman