Brita Maria, Peter och Kristina

Folkdräkt och foppatofflor

Vad får man göra med den svenska folkdräkten? Är det ok att klä sig i folkdräkt med foppatofflor på fötterna? I sista säsongsavsnittet av Handgjort tar vi ut svängarna rejält och träffar stolta folkdräktsbärare i Mora, kläddesignern Elin Ivre och Ola Depui som står bakom folkdräktsmarknad.se

För några år sedan fick Elin Ivre stor uppmärksamhet när hon gjorde en folkdräkt helt i svart. Inspirationen fick hon under utbildningen på Sätergläntan i Dalarna.

Elin Ivre

Hennes grundidé var att ta en dräkt från Dalarna som förlaga. Men där tog det stopp.

Jag fick höra att gör du det här med min dräkt så är det inte ok. Jag ville göra det som en hyllning till dräkten, jag ville inte provocera, säger Elin Ivre.

Efter lite funderande bestämde hon sig för att ta Vingåkersdräkten som förlaga.

Frågan om vad man får göra med en folkdräkt går ibland het på grupper i sociala medier, det talas till och med om dräktpoliser, Dräpo.

Ola Depui och Peter Gropman

Ola Depui driver köp- och säljsidan folkdräktsmarknad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med sin man, under arbetet med sidan har de flera gånger stött på dräktpoliserna.

När vi startade hemsidan fick vi kritik. Man oroade sig för att vår hemsida skulle möjliggöra att blanda dräktplagg från olika delar av landet och sätta ihop det. Man tyckte att vi borde ta ansvar för det.

Avsnittet baseras på ”Folkdräkt – vems identitet?”, en del av projektet Hemslöjd Humaniora, som Nämnden för hemslöjdsfrågor gett bidrag till.

Reportagepodden Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på handgjort@irismedia.se

Detta är säsongsavslutningen av Handgjort, men vi kommer tillbaka! Tack för att du har lyssnat.