"Slöjden måste bli mer konceptuell"

Dennis Dahlqvist är konstkritikern på SVT som har fått syn på slöjden, men han tycker den måste bli mer konceptuell, i podden Handgjort förklarar han hur.

Slöjden måste tänka mer på innehållet istället för föremålen och reproducerat, sa Dennis för några år sedan och väckte en viss uppmärksamhet i slöjdvärlden.

- Här kan slöjdarna lära sig av designers. Designers har under lång tid utbildas i att tänka idébaserat och konceptuellt. Att idén bakom ett verk är kanske viktigare än utförandet, färgen och formen säger Dennis Dahlqvist när han besöker podden Handgjort.

Dennis pratar även om modernismens inverkan på slöjdrörelsen, och även om hans Skånegård där han utvecklade en relation till allmogekulturen, via några löss.

Dennis Dahlqvist och Peter Gropman i studion

Denis Dahlqvist och Peter Gropman i studion


Ladda ner valfri poddapp på din smartphone, sök på Handgjort och börja lyssna! Du kan också prenumerera för att få upp nya avsnitt i ditt flöde. Det går också att lyssna via nätet, på Handgjort.libsyn.com Länk till annan webbplats., eller via länkarna här på vår sida Länk till annan webbplats..

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort

Podcasten Handgjort är en reportagepodd om det handgjorda skapandet i nutiden, med ett getöga i historien. Podden produceras av Peter Gropman, Iris Media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Välkommen att av dig till redaktionen! handgjort@irismedia.se