Ullen i centrum 6 mars 2020

Välkomna till en dag med ull och hållbarhet i centrum. Seminariet vänder sig till dig som är intresserad av vad som händer inom ullområdet just nu. Vi hoppas att du ska hitta ny kunskap och knyta kontakter för att främja kunskap och utveckling av svensk ull.

Seminariet är fullbokat.

När? 6 mars 2020 kl 10-16

Var? Nämnden för hemslöjdsfrågor, Västgötagatan 5, Stockholm

Anmälan senast 21 februari via denna länk Länk till annan webbplats.!

Program

På ullfronten mycket nytt
Fia Söderberg, Ullförmedlingen
Vad händer i ull-Sverige? Varför är svensk ull så hett och eftertraktat? Fia Söderberg berättar översiktligt om läget för ullen och om goda exempel och insatser som görs för att vi ska använda mer svensk ull.

Fårfesten i Kil
Kate Isenberg, föreningen Fårfesten i Kil
Så här byggde vi upp Fåfesten i Kil. Det omöjliga går om man inte tänker på det!

En nationell ulldag
Samtal och diskussion kring förutsättningar för en svensk ulldag

Rätt ull till rätt sak
Marianne Andersson, Ull i bruk
Vilken ull passar till ett par raggsockor? All ull går att ta vara på, till rätt användningsområde.
Den svenska ullen ger oss många möjligheter men även utmaningar med sin mångfald vad gäller bland annat grovlek och längd.

Norsk garnproduksjon med fokus på miljø og bærekraft
Øyvind Myhr, Hillesvåg Ullvarefabrikk
Hillesvåg Ullvarefabrikk er en fjerde generasjons familiebedrift som produserer garn og kardet ull til toving. Hillesvåg Ullvarefabrikk benytter kun norsk ull i sin garnproduksjon. Norsk ull er svanemerket. Det betyr at vaskemidlene som er brukt er lett nedbrytbare og ikke giftige for fisk, skalldyr og andre som lever i vann. Hillesvåg Ullvarefabrikk har satt økt miljøfokus på bruk av fargestoffer i vår produksjon. Hillesvåg Ullvarefabrikk markerer dette ved å kun bruke GOTS-godkjente fargestoff i sin nye fargeserie i lamullskvalitetene Vilje og Sol.

Myter om ull – vad funkar och vad funkar inte!
Expertpanelen ger svar.

Ullforum – en angelägenhet för ullnördar
Ingela Fredell, hemslöjdskonsulent i Jämtland/Härjedalen
Med alla medlemmars engagemang för Jämtlandsfåret, ullen och spinneriet i Ås, Jämtland, har vi i den ekonomiska föreningens form gjort rätt mycket på ett år.

Se genom maskorna
Celia Dackenberg, författare och stickexpert
Stickat har jag alltid gjort. Från den första vanten, när mina åttaåriga händer plötsligt förstod hur en tråd kunde förvandlas till tyg. »Epifani« skulle man faktiskt kunna kalla upplevelsen, som ledde vidare till ett liv med stickning. Under gymnasietiden hade Bohusslöjd allt garn jag behövde, sedan kom Konstfackstidens stormötesstickning och hønsestrikktiden när jag stickade katter, fåglar och hjärtan. Men den stora vändningen i mitt liv som stickare kom när jag fick kontakt med hemslöjden i Umeå. Man ville ta vara på 80-talets stora stickintresse för att lyfta fram de västerbottniska traditionerna. I det arbetet fick jag möjligheten att med stickornas hjälp gräva fram lite nya rottrådar åt mig i den nya landsänden. Parallellt fördjupade jag mig i skönlitteraturen och den rika flora av stickning och tröjor som finns där. Med tiden blev det fem kulturhistoriska stickböcker som jag också kommer att berätta om på seminariet.

Seminariet är kostnadsfritt. Vi bjuder på fika och enklare lunch.

ANMÄLAN senast 21/2 via denna länk Länk till annan webbplats.

Här kan du ladda ned programmet Pdf, 252.8 kB.

Seminariet är ett samarrangemang mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (Hemslöjden) och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Har du frågor om dagen? Kontakta Agneta Carlson på Hemslöjden Länk till annan webbplats.!

Varmt välkommen!