Solveig Labba 2020. Foto Peter Gropman

Solveig Labba och orden

Hon har en kärlek till orden och duodjin, den samiska slöjden. Hon är alltid på jakt efter att lära sig nya tekniker i ett ständigt kreativt flöde. Möt sameslöjdaren Solveig Labba i det nionde avsnittet av podden Handgjort.

Handgjorts Peter Gropman har åkt till Övre Soppero i norra Sverige för ett samtal med sameslöjdaren Solveig Labba. Solveig har alltid varit intresserad av orden, speciellt ord som rör duodjin, den samiska slöjden. Intresset ledde till en ordbok som hon och slöjdprofessorn Gunvor Guttorm har tagit fram tillsammans.

-Vi träffades på samernas utbildningscenter och vår lärare där var jätteintresserad av ord och vill lära oss hur man sa på sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska. Då blev jag och Gunvor intresserade och bestämde oss för att börja samla på oss ord.

Gunvor och Solveig samlade ord under 10-15 år och sökte till slut bidrag till projektet.

-Allt som allt tog det 25 år för att få till boken!

Boken innehåller mjukslöjdord på olika samiska dialekter och används i utbildningssyfte.

I Intervjun berättar även Solveig Labba om hur hon blev intresserad av slöjden och hennes kreativa vilja att alltid lära sig nya tekniker.

Ladda ner valfri poddapp på din smartphone, sök på Handgjort och börja lyssna! Du kan också prenumerera för att få upp nya avsnitt i ditt flöde. Det går också att lyssna via nätet, på Handgjort.libsyn.com Länk till annan webbplats., eller via länkarna här på vår sida Länk till annan webbplats..

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort

Podcasten Handgjort är en reportagepodd om det handgjorda skapandet i nutiden, med ett getöga i historien. Podden produceras av Peter Gropman, Iris Media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Välkommen att av dig till redaktionen! handgjort@irismedia.se