Erland Kaldaras. Foto: Peter Gropman

Hantverket och historien

Efter att den romska silversmeden Rosa Taikon dog uppstod ett tomrum. Nu vill Erland Kaldaras, nationell utvecklare för romskt hantverk, återuppliva det romska hantverket. I avsnitt 10 av Handgjort förklarar han hur hantverket och historien hänger ihop.

Erland Kaldaras menar att det finns två sorters romskt hantverk; hantverk som man tillverkat för att kunna tjäna pengar på, koppargrytor, kastruller och knivar exempelvis. Men också ett silver- och guldsmide.

-Det har man haft dels som ett smycke men främst som ett kapital. Man har brutit loss delar av smycket för att kunna betala för mat, en häst eller en vagn, säger Erland Kaldaras i podden Handgjort.

Idag är det annorlunda eftersom romer får öppna ett bankkonto i Sverige, men då fungerade smyckena som en slags valuta.

Den romska silversmeden Rosa Taikon gick bort 2017. Efter hennes bortgång uppstod ett tomrum och man var orolig att den romska hantverkstraditionen skulle dö ut.

Något man försöker ändra på, och förnärvarande pågår ett projekt på Romska kulturcentret i Malmö. Syftet är att väcka hantverkstraditionen till liv.

- Att man skapar möjlighet för romska ungdomar att utbilda sig, att skapa ett nytt romskt hantverk.

Ladda ner valfri poddapp på din smartphone, sök på Handgjort och börja lyssna! Du kan också prenumerera för att få upp nya avsnitt i ditt flöde. Det går också att lyssna via nätet, på Handgjort.libsyn.com Länk till annan webbplats., eller via länkarna här på vår sida Länk till annan webbplats..

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort


Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.