Spångossen Per Norén Foto: Peter Gropman

Spångossens universum - om slöjden mitt i krisen

 Mitt under en livskris hittade Per Norén slöjden, eller var det slöjden som hittade till honom? På Instagram gör han succé under namnet Spångossen där han visar upp välutsmyckade krympburkar, som också är ett förhållningssätt till hans liv. I säsongsavslutningen av Handgjort berättar Spångossen sin historia.

För några år sedan snurrade livet på i snabb takt för Per Norén. Han uppfann ett hjälpmedel och hade framtiden för sig och fick priser för sin uppfinning och investerarna stod på kö. Han reste land och rike runt under cirka tre år, men till slut sa kroppen ifrån och Per fick problem med sitt immunförsvar. Problemen blev så stora att han var nära på att dö två gånger.

-Under en tvåårsperiod kunde jag inte jobba utan kämpade för att hålla mig vid liv, säger Per Norén i Handgjort.

Under 2017 blev läget något stabilare och efter att ha blivit inspirerad av Jögge Sundqvist sommarprat gick Per Norén upp på vinden som också fungerade som snickeri.

-Hans sommarprat väckte intresset igen för att uppleva skogen och händernas arbete på nytt, och hur fint det kan vara.

På vinden hittade Per gamla knivar och gamla stål och började tälja.

Per Norén. Foto: Peter Gropman

- Det var så jävla härligt. Varje liten fasett kändes som en vinst på en trisslott. Det kändes så fint i att hålla i trät, det var något bedårande enkelt. Låt det bli en stund av läkning, säger Per Norén.

Idag är Pers konto ”Spångossen” stort på Instagram med nära 9000 följare, hans alster har även varit på framsidan av tidningen Hemslöjd.

I det 12:e avsnittet av Handgjort svarar även Per på kritiken som konstkritiken Dennis Dahlqvist framförde i avsnitt 8.

Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Ladda ner valfri poddapp på din smartphone, sök på Handgjort och börja lyssna! Du kan också prenumerera för att få upp nya avsnitt i ditt flöde. Det går också att lyssna via nätet, på Handgjort.libsyn.com Länk till annan webbplats., eller via länkarna här på vår sida Länk till annan webbplats..

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort