Projekt Linoleum som bruk och återbruk. Foto Elena Esmail

Schablonmålning på linoleum

Övre Hälsinglands hemslöjdsförening har i projektet "Linoleum som bruk och återbruk" tryckt med schabloner och blocktryck på restbitar av linoleum. Nya mattor med nya mönster har skapats med inspiration från hälsingegårdarnas mönsterskatt.

När linoleum, korkmattan, introducerades användes det i lösa längder, exempelvis som en matta under ett bord. Övre Hälsinglands hemslöjdsförening ville i projektform undersöka om linoleum kunde användas som ett alternativ för att måla och dekorera golv idag. Mönstrade och tryckta eller schablonmålade mattor - hur skulle de kunna se ut i vår tid?

Mattornas mönster är nyproducerade med inspiration från bl.a. gårdarna Gästgivars i Vallsta och Erik-Anders i Asta, från Delsbo forngård och delsbotröjan. Mönstren är komponerade och tryckta eller målade av Elena Esmail. För att skära schabloner har byggplast använts och för tryck har egna stämplar tillverkats.

Projekt Linoleum som bruk och återbruk. Foto Elena Esmail

Under projekttiden framställdes olika längder och former av linoleum med tryckta mönster. Restbitar av linoleum, skänkta från golvbutiker i Hudiksvall, har använts istället för att kastas.

Intresset för att använda hälsingegårdarnas mönster sprider sig. Att dekorera produkter för golv är en ny möjlighet. Övre Hälsinglands hemslöjdsförening kommer att ta fram en teknisk beskrivning för hur man målar på linoleum. Kursverksamhet för att måla på linoleum samt att utveckla mönsterskatten i Hälsingland planeras.

Längder och trasmattor har visats på en mindre utställning på Hudiksvalls bibliotek. Planering för att visa de mönstrade linoleumlängderna på någon/några av Världsarvsgårdarna sommaren 2021 pågår.

Elena Esmail har i sommar haft en matta på utställningen Slöjdvägar i Bodafors samt medverkat i ett reportage i tidskriften Hemslöjd.

Övre Hälsinglands Hemslöjdsförening Länk till annan webbplats.
@ovrehalsinglandshemslojds

 

Projektet Linoleum som bruk och återbruk beviljades 40 000 kr i Nämnden för hemslöjdsfrågors ordinarie projektutlysning för 2020.

Kontakt Länk till annan webbplats.
Heléne Wallin, handläggare
Nämnden för hemslöjdsfrågor