Seminarium om vävutbildningar

Hur sker utbildning inom vävning i Sverige idag? Vilka vägar kan studenter ta? Och vad händer efter utbildningen? Vid Vävmässan i Halmstad kommer Nämnden för hemslöjdsfrågors överblickande kartläggning av vävutbildningar att presenteras.

Torsdagen den 22 september 2022 håller Nämnden för hemslöjdsfrågor och Svenska Vävrådet ett seminarium där vävningens utbildningsvägar står i centrum. Seminariet hålls i Halmstad Arena kl 09.00-12.00.

Under seminariet presenteras vävningens del av den större kartläggning över utbildningar inom slöjd och kulturhantverk som just nu genomförs av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Lyssna på presentationen om kartläggningen, hör yrkesutövare berätta om sina utbildningsvägar och ta del av panelsamtal med röster från vävbranschen och påverka framtiden med egna frågor!

Seminariet har begränsat antal platser, skicka din intresseanmälan om att delta på seminariet senast den 28 augusti!

Olika vägar till vävning - seminarium
torsdag den 22 september kl 9-12, Halmstad Arena

Program
09.00
Moderator Mia Lindgren hälsar välkommen

09.15 - 09.45 Pernilla Ekenståhl, utredare NFH, presenterar kartläggning av utbildningsvägar inom vävområdet

09.45 - 10.50 Moderator ställer frågor om kartläggningen

10.50 - 10.05 PAUS

10.05 - 10.45
Fyra yrkesutövare berättar om sina utbildningsvägar
Linnea Blomgren, Sophie Jungqvist, Siri Pettersson, Bettina Posselt

10.45 - 11.00 Moderator ställer frågor till yrkesutövarna

11.00 - 11.15 PAUS

11.15 - 11.45
Reflekterande panelsamtal där röster från branschen och publiken diskuterar utbildning och företagande. Panelsamtalet leds av moderator.

11.45 - 12.00 Moderator avrundar och sammanfattar dagen

Presentation av medverkande
Mia Lindgren
jobbar med kulturföretagande och kulturekonomi i företaget Brighter business AB. Hon föreläser, håller kurser och jobbar som konsult och tycker att en större del av kulturekonomin ska nå den skapande kärnan, de som gör kulturen. Mia har en lång bakgrund inom hemslöjd.

Linnea Blomgren är vävande konstnär och lärare i vävning och färgning på Handarbetets vänners skola. Hon har en master från Konstfack och har tidigare arbetat i Märta Måås Fjetterströms ateljé.

Siri Pettersson är textilkonstnär och en av medlemmarna i Studio Supersju. Hon har även arbetat som handvävare i Andreas Erikssons vävstudio.

Sophie Jungqvist är frilansande textildesigner. Hon har en kandidatexamen och en konstnärlig master ifrån Textilhögskolan i Borås. Sophie Jungqvist har bland annat ett samarbete med Klässbols Linneväveri där hon har utvecklar tredimensionella vävnader.

Bettina Posselt väver på heltid i egen ateljé på Citadellet i Landskrona. Hon har en treårig vävutbildning på Sätergläntan, Institutet för Slöjd och Hantverk. Bettina Posselt har gesällbrev i handvävning.

Välkomna!

Nämnden för hemslöjdsfrågor och Svenska Vävrådet