Temavecka om hållbara slöjden

Under den digitala temaveckan Slöjd Håller, den 20-26 mars 2023, med fokus på skogen och skogens material håller bl a Emma Dahlqvist ett föredrag om näver och Sofia Lilja berättar om boken Nyfiken på skog. I en lärarfortbildning blir det både föredrag och livesänd täljning. Alla aktiviteter är kostnadsfria.

Digitala föredrag om hållbara slöjden

Vecka 12, den 20-26 mars 2023 arrangerar hemslöjdskonsulenterna i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Uppsala, Västmanland och Örebro län för tredje året temaveckan Slöjd Håller, om slöjd och hållbarhet med fokus på de globala hållbarhetsmålen.

I år har de valt att lyfta fram slöjden, skogen och hållbarheten ur olika perspektiv. De digitala föredragen vänder sig till yrkesverksamma slöjdare, hantverkare, slöjdlärare, pedagog, skogsägare och/eller allmänt intresserad av design, slöjd, skog och hållbarhet. Och som vill lära nytt, prova på och hitta hållbara vägar i sin vardag. Alla aktiviteter är kostnadsfria. Begränsat antal platser.

MÅNDAG 20 MARS KL 12.00-13.00
It’s Now or Näver

Emma Dahlqvist, designer och konstnär arbetar med att kombinera björknäver med digitala tekniker och experimentella metoder. Under föreläsningen “It’s Now or Näver” berättar hon om näverns unika egenskaper och möjligheter samt varför det är ett intressant material för framtida design. Emma visar även exempel på sina traditionella och experimentella arbeten. Föreläsningen avslutas med frågestund.
FÖR: Studenter samt slöjd- och designintresserade. Mer information: Slöjd Håller 2023 Hemslöjden i Dalarna Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats.

ONSDAG 22 MARS KL 18.00-20.15
All slöjd möts i björk

En lärarfortbildning om björkens mångsidighet som färgämne och material både inom textil och hård slöjd. Inspirerande föreläsningar med Helena Bratt, slöjdare och kulturmålare samt Mia Olsson, textilkonstnär och livesänd täljning med Nisse Stormlod, slöjdare.
FÖR: Slöjdlärare och pedagoger. Mer information och anmälan: Slöjd Håller 2023 Region Värmland Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats.

FREDAG 24 MARS KL 14.00-15.00
Nyfiken på skog – att närma sig skogen

Med vackra bilder och stort engagemang går vi på upptäcktsfärd i den svenska skogen. Föreläsare är Sofia Lilja, biolog, författare och fotograf som skriver på Facebooksidan “Nyfiken på skog” som nyligen även kommit ut i bokformat. Nyfiken på skog “är till för dig som är nyfiken på skog, oavsett vem du är, vad du är eller vad du gör”.
FÖR: Skogsintresserad allmänhet, lärare, slöjdare och hantverkare. Mer information: Slöjd Håller 2023 Upplandsmuseet Länk till annan webbplats.

Mer information på Hemslöjdsguiden

Mer information om temaveckan och den hållbara slöjden finns på Hemslöjdsguiden. Länk till annan webbplats.