Beviljade projektansökningar 2025
I dagarna har besked skickats ut till samtliga sökande i Nämnden för hemslöjdsfrågors genomförda utlysning Slöjdprojekt 2025. Vid nämndens sammanträde 17 december beslutades att bevilja 20 projektansökningar.
I höstens utlysning Slöjdprojekt 2025 skickades totalt 120 ansökningar in. Det fanns utrymme att bevilja 20 av dem. De beviljade projekten spänner över områden som design och innovation, hållbarhet, kulturarv och hantverkstraditioner samt barn och ungas möjlighet att få möta slöjd.
Projekten ska genomföras under året och redovisas i november 2025:
- Än spinner skäkten – 50 000 kr
Ett gammalt vattendrivet skäktverk från 1800-talet ska användas för att bereda lin med linstampar och skäkthjul. Projektet ska samla kunskap om maskinernas handhavande för att skapa en manual och bevara tekniken. Syftet är att möjliggöra större linberedning för linodlare och föra kunskap vidare.
Carl Spångberg EF, Krokom - Slöjdprenör – 50 000 kr
Projektet syftar till att skapa en guide för slöjdföretagare om hur man effektivt använder sociala medier, särskilt Instagram, för att öka synlighet och försäljning. Guiden kommer vara gratis och anpassad efter slöjdföretagares behov.
Anna Sjösvärd EF, Örebro - Tvist på tärning – 50 000 kr
Ett kompetenshöjande projekt riktat mot vävföreningar i Västernorrland. Målgrupp är vävare med intresse av att inspireras av det vävda kulturarvet, fördjupa sina kunskaper i att analysera befintlig väv samt öka sin kunskap i att formge egna vävar.
Stiftelsen länsmuseet Västernorrland, Härnösand - Vävskifte - 50 000 kr
Avslutning på flerårigt samarbetsprojekt med Hantverksakademin och K. A. Almgren sidenväveri. Tre lärlingar utbildas till sidenvävare med jacquardteknik under handledning av experter för att bevara och vidareutveckla kunskapen om sidenvävning och öka kompetensen inom avancerad hantverksvävning i Sverige.
K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm - Slöjd i Gottsunda - 60 000 kr
Pilotprojektet vill sprida kunskap och väcka intresse för slöjd som en sammanfogande aktivitet i ett mångkulturellt område. Genom drop-in workshops är målet är att utforska intresset för en långsiktig slöjdverksamhet och skapa en plattform för detta.
Anette Wixner EF, Knivsta - Visa Hemslöjdens samlingar – 100 000 kr
Projektet syftar till att göra Hemslöjdens samlingar på Digitalt Museum mer tillgängliga och intressanta för en bredare publik. Med mål att öka engagemanget och användningen av samlingarna skapas poddar och korta slöjdfilmer om föremål, tekniker och historik för att nå nya målgrupper.
Skånes hemslöjdsförbund, Landskrona - VÄVDA RUM – 100 000 kr
Projektet syftar till att väcka intresse för vävning genom konstnärliga uttryck under mässan VÄV2025. Svenska Vävrådet vill lyfta fram fyra konstnärers vävda verk och därmed inspirera unga att utforska vävning.
Svenska Vävrådet, Älvsjö - Co-Craft Collection– 100 000 kr
Projektets syfte är att stärka slöjdens roll som hållbarhetsaktör med fokus på tillvaratagande av materiella lokala tillgångar på olika platser i Sverige genom samarbete kring naturlig färgning. I detta experimentella projekt förs olika aktörer samman för gemensam kunskaps- och produktutveckling.
Catarina Östlund EF, Lund - Metoder för levande kulturarv - 100 000 kr
Projektet ska stärka arbetet med hemslöjd som immateriellt kulturarv genom utbildning och stöd till medlemsföreningar. Genom utbildning och konkret stöd ska slöjdtekniker dokumenteras och bevaras, samtal om slöjdens kulturella betydelse främjas samt verktyg och material för att sprida kunskap om slöjd som immateriellt kulturarv och Unescos konvention utvecklas.
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, Stockholm - Slöjdinsatser inför VÄV2025 – 100 000 kr
Region Gävleborg är värdlän för mässan VÄV2025. Genom samarbete med lokala aktörer ges stöd i förberedelser och deltagande vid mässan genom montrar, workshops och seminarier. Målet är att ge aktörerna möjlighet att mötas och skapa långsiktiga strukturer för slöjd i länet.
Region Gävleborg, Gävle - UNG VÄV- 100 000 kr
Ett projekt för att öka ungas intresse för vävning. Under 2025 skapas en vävutställning av unga mellan 18-30 år från hela landet, som visas på VÄV2025 i Gävle för att sedan turnera i Sverige. Projektet syftar till att inspirera unga att lära sig väva och stärka vävningen som kulturarv.
Föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter, Uppsala - Unravel - 100 000 kr
Ett samarbetsprojekt kring att utforska svensk ulls potential med den innovativa stickmaskinen Kniterate. Projektet ska skapa ett extravagant stickat plagg för att visa upp ullens möjligheter och stickningens framtid.
Stina Randestad AB, Stockholm - Vadstenaknyppling dokumenteras – 100 000 kr
Dokumentation av Vadstenaknyppling inför Knyppelåret 2025. En film som ska ha premiär på utställningen "Spetsar på Slottet" för att senare bli en vandringsutställning och spridas digitalt.
Centrum för svensk knyppling i Vadstena, Ödeshög - "Hampa nyttjas af hvar och en"– 125 000 kr
Projektet syftar till att öka kunskap om hampans historiska betydelse för textilproduktion i Jämtland. Genom odling och textilberedning i workshops ska kunskap om hampans användning och kulturhistoria förmedlas.
Stiftelsen Jamtli, Östersund - Designskola på Vandalorum – 150 000 kr
Projektet har som mål att etablera en unik designskola för barn och unga. Designskolan kombinerar slöjd, konsthantverk och design samt erbjuder undervisning där deltagarna arbetar med eget skapande och får möta professionella formgivare.
Stiftelsen Vandalorum, Värmano - Spelslöjdsakademin (pilot) – 150 000 kr
Pilotprojekt med syfte att skapa lokala "spelslöjdshubbar" i Västra Götaland, där unga inom spelkulturen (lajv, rollspel, cosplay) kan prova på och utveckla slöjd- och hantverkstekniker. Målet är att stärka ungas kunskap och nätverk inom slöjd och spel samt ge dem möjlighet till inflytande över framtida verksamhet.
Kultur Ungdom, Göteborg - SPOK x Hantverkarna – 150 000 kr
Hantverkarna och SPOK (Samtida Produktion och Konsumtion) går samman för att främja samarbete mellan lokala hantverkare och formgivare i Stockholm. Projektet syftar till att skapa matchningar mellan designers, arkitekter, konstnärer och hantverkare för att utveckla nya produkter och koncept.
Stockholms Hantverksförening, Stockholm - Tandvård för alla; skränk & fila – 180 000 kr
Projektet vill väcka liv i konsten att vårda handsågar och motverka slit-och-släng-kulturen med tandspetshärdade sågar. Genom fördjupning, kurser och utbildning sprids kunskap om sågvård - för att förlänga livslängden på sågar och främja hållbarhet.
Grip Ericsson Form, Mariestad - Hantverk som beredskap - 187 000 kr
Projektet ska utforska hur smycken och bärbart hantverk kan användas föra att stärka krisberedskap. Genom workshops i miljöer som speglar beredskapsteman som isolering och överlevnad utvecklar tre konsthantverkare nya föremål och strategier. Projektet dokumenteras och sprids för att inspirera och bidra till diskussion om hantverkets roll i kriser.
Platina Stockholm AB, Stockholm - Vass och blodröda segel - 198 000 kr
Projektet utforskar och främjar användning av material från våtmarker som vass och kaveldun för slöjd och hantverk. Genom att dokumentera tekniker och sprida kunskap via filmer och texter, visar projektet hur dessa material kan bidra till hållbar produktion och självhushållning.
Örebro läns museum, Örebro
Kort om Nämnden för hemslöjdsfrågors beslut
Ansökan för Slöjdprojekt 2025 var öppen 30 september – 22 oktober 2024.
Sammanlagt fördelades vid beslutstillfället 2, 2 miljoner kronor till 20 projekt som ska genomföras under 2025.
Totalt behandlades 120 ansökningar med ett sammanlagt sökt belopp om drygt 15,5 miljoner kronor.
Kommande utlysningar
Utlysningen SLÖJD+ återkommer under våren!
Prenumerara gärna på Nämnden för hemslöjdsfrågors nyhetsbrev eller uppdateringar av nyhetsnotiser för att få meddelanden bland annat om våra olika projektutlysningar.