SLÖJD+ 2024: Reading Reeds - Harry Parr-Young

SLÖJD+ 2024: Reading Reeds - Harry Parr-Young

Beviljade projekt SLÖJD+ 2025

I årets utlysning av SLÖJD+ inkom 175 ansökningar varav det fanns utrymme att bevilja 40 projekt 35 000 kr vardera.

De beviljade projekten visar både på geografisk spridning och ett stort engagemang för slöjd och hantverk i hela landet. Av de sammanlagt 40 projektägarna är 29 företagare och 11 ideella föreningar. Projekten ska genomföras under året och redovisas i november 2025.

Besked efter nämndens beslut den 10 april har skickats ut till samtliga sökande.

Här är projekten som beviljades 35 000 kr vardera i SLÖJD+ 2025:

Bastabinne i Ödenäs - Miriam G, Alingsås

Läget i Ödenäs är kritiskt för bastabinnet som håller på att försvinna. Projektet har samlat en grupp människor som vill bevara hantverket och planerar för kurs i framtiden för att säkerställa bastabinnets framtid.

Dräkter i Västra Härjedalen – Härjedalsslöjd Västra, Funäsdalen

Projektet ska starta en inventering och dokumentation av byarnas folkdräkter i västra Härjedalen. Dräkternas tradition, teknik och hantverk, samt bevara och utveckla kulturarvet genom samarbete med sakkunniga aktörer och organisationer.

En Maker förklarar Görandet - Anders Jakobsen, Johanneshov

Projektet handlar om att utforska och skapa objekt som rör sig i gränslandet mellan DIY och konst, med fokus på slöjdens kärna: behov, material och teknik. Genom att använda återvunnet material och traditionella hantverkstekniker, skapas funktionella och estetiska objekt med syfte att lyfta fram handens kunskap och materiella narrativ. Objekten ska ingå i en utställning under hösten.

En plats för slöjd - Sytt och Smitt i Syd Handelsbolag, Jämshög

Projektet undersöker varför slöjdare i västra Blekinge har valt att bosätta sig just där och hur platsen påverkar deras hantverk. Genom intervjuer och artiklar ska projektet dokumentera och reflektera över slöjdarnas val av plats, med målet att inspirera andra slöjdare i deras jakt på en egen plats att bo och slöjda på.

En svensk festdräkt - Arlids hantverk AB, Vreta Kloster

Projektet syftar till att skapa en ny festdräkt med ett folkligt uttryck, baserat på traditionella dräktsömnadstekniker. Inspirationen kommer från olika folkdräkter och moderna tolkningar. Material kommer att bestå av second-hand-kläder och tyg som inte kommit till användning för att främja återbruk och hållbarhet.

En säck ved och en korg trasor - Hemslöjden i Kronoberg, Växjö

Genom praktiskt skapande och tematiska träffar utforskar deltagarna hur slöjd kan stärka vår beredskap och bidra till ett hållbart samhälle. Träffarna kombinerar samtal och slöjdpraktik, med stöd av experter inom relevanta områden.

En Vikingatida verktygskista - Kothe & Sjöholm AB, Stånga

Projektet ska tillverka en kopia av en verktygskista från sent 900-tal, fylld med smides- och timmermansverktyg. Genom att använda kopior av verktyg från tidigare forskningsprojekt, ska projektet visa hur kistan och verktygen kan ha tillverkats och använts. Fokus ligger på materialkunskap, tidstrogna handverktyg och metoder från vikingatiden.

Essä konsthantverkskooperativ - E&L A-konst AB, Styrsö

Essäprojekt som ska undersöka konsthantverkskooperativens nuvarande situation och framtid. Genom samtal och reflektioner över gemenskap, samarbetens dynamik och konsthantverkets betydelse, ämnar projektet belysa de unika värden som kooperativen erbjuder och hur de kan kommuniceras.

Flaskskepp och Folksång - Sanne Dahlström, Karlshamn

Projektet handlar om flaskskepp och utforskande av deras historia. Nytillverkade flaskskepp och ett pedagogiskt material ska följa med på turné som en del av en scenisk föreställning om Kustland och Hav vilket bjuder in både till slöjdande och samtal med publiken.

Flätas, älskas, minnas - Leen De Ridder, Insjön

Projektet syftar till att återintroducera tekniken fyrflätning genom workshops där deltagarna kan skapa egna föremål, vilket främjar emotionellt hållbar design. Det innefattar forskning, prototyputveckling, workshopstruktur och fotografering för att sprida kunskap om fyrflätning.

Folkliga blommor i Dalarna - Malin Bohm, Sollerön

Projektet undersöker och dokumenterar traditionen kring pappers- och tygblommor kopplade till folkliga brudar i Dalarna, främst Siljansbygden. Genom arkiv- och museiforskning samt praktiskt arbete ska kunskap spridas genom workshop och sociala media.

Gerillaslöjd 2.0 - Gerillaslöjdsfestivalen, Skarpnäck

Projektet syftar till att göra en översyn av begreppet Gerillaslöjd och undersöka hur samtida samhällsförändringar påverkar och utvecklar rörelsen. Genom research, intervjuer och skrivande av texter samt ett digitalt fanzine och ett specialavsnitt av Virkpodden vill projektet återuppliva aktivismen inom gerillaslöjden och stärka hantverksaktivister.

Halmkrona på gränsen - Karin Edlund slöjd & hantverk, Västra Ämtervik

Projekt som undersöker hur tekniker och material påverkar uttrycket i folkliga halmkronor och syftar till att skapa en innovativ halmkrona som behåller det traditionella uttrycket. Genom att experimentera med färgning av halm och olika dekorationer vill projektet visa att konstnärlig förnyelse är möjlig inom traditionen.

Handen, hjärtat och hjärnan - Julia Hertzman form och process AB, Stockholm

Projektet ska undersöka och belysa judiska hantverkstraditioner i Sverige och deras inflytande på svensk hantverkshistoria och samtid. Genom research, curatoriellt arbete och skapande av nya verk till en samlingsutställning, syftar projektet till att visa på den mångfald och de judiska influenser som finns i dagens slöjd- och hantverksutövning.

Handvävning för heliga rum – Ostwald Au- Yeung, Leksand

Projektet vill utveckla handvävda textilier för kyrkor, där det finns en stor efterfrågan men brist på kunniga hantverkare. Genom att skapa hållbara och vackra liturgiska textilier, inspirerade av äldre kyrkliga plagg, vill projektet förnya och bevara denna hantverkstradition för en ny generation.

I Märta Gahns fotspår - Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Norberg

Projektet syftar till att belysa och vidareutveckla den svenska textilkonstnären Märta Gahns mönsterskatt genom kunskapsspridning, bevarande och nytänkande. Genom inventering, föreläsningar och workshops vill projektet skapa en levande dialog kring Gahns arbete och anpassa hennes mönster för moderna sammanhang.

I Nellys fotspår - Halmstad Hemslöjdsförening, Halmstad

Projektet firar friluftsmuseet Hallandsgårdens 100-årsjubileum genom att väva en interaktiv trasmatta med insamlade textilremsor från hela Halland. Genom att engagera boende och besökare i skapandet av mattan vill projektet lyfta fram handens arbete och slöjdens betydelse i det kulturhistoriska samtalet.

INGEN SLÖJD, INGEN BEREDSKAP - Västerbottens läns hemslöjdsförening, Umeå

Projektet vill lyfta fram slöjdens betydelse i beredskapsdebatten genom att skapa en pedagogisk och inspirerande folder om hur slöjdfärdigheter kan hjälpa oss att vara mer förberedda och medvetna i kris- och fredstid. Foldern kommer att innehålla tips slöjdområdet och lanseras under den nationella Beredskapsveckan.

Karvsnitt och spelpipor - Cederquist Harborg production AB, Malmö

Projektet syftar till att utveckla en ny skånsk spelpipa, kallad Kongapipan, genom att kombinera spelpipsbyggande med karvsnitt. Nya vackra och finspelande instrument ska visas och spelas på i en vandringsutställning.

Klingande korg Kulturföreningen Balans i Fokus, Katthammarsvik

Projektet ska undersöka hur korgtekniker kan användas som performativa verktyg och laborera med korgflätandets ljudvärld. Genom att fläta stort och skulpturalt tillsammans med barn i Slöjdcirkustältet, vill projektet lyfta både korghantverk och arvet från Slöjdcirkus.

Knit Swedish Wool for Future - Toolspace AB, Stockholm

Projektet syftar till att undersöka användningen av lokalt producerad ull i Sverige och utveckla stickat material med ljudabsorberande funktion med fokus på origami- och pleats-tekniker. Genom samarbete med The Swedish Wool Initiative och textilkonstnären Bogil Lee, kommer projektet att genomföra materialforskning, design, produktion av prover och prototyper samt workshops och föreläsningar.

Knyppling XXXXXL - Kristin Winander, Rimforsa

Genom att förstora textila tekniker och engagera besökare i skapandet, vill projektet levandegöra knyppling som hantverk och främja samtal om slöjd i samband med utställningen Spetsar på slottet på Vadstena slott under 2025.

Konsthantverklig stickning - Mjuka Värden, Johanneshov

Projektet ska undersöka varför stickning är dåligt representerad som konsthantverklig teknik inom textila utbildningar i Sverige. Genom research och samtal med experter och lärosäten vill projektet främja en djupare förståelse och uppmuntra fler att utforska stickning på nya sätt.

Konsthantverkliga lagningar - Agnes Eriksson, Årsta

Projektet syftar till att sprida kunskap om hållbara lagningstekniker genom workshops och föreläsningar. Genom att fokusera på enkla tekniker vill projektet inspirera fler att laga sina kläder istället för att köpa nytt, och därmed främja hållbarhet.

Mer säv åt folket! - Riktmärket slöjd och kultur, Björkö

Projektet vill bidra till att sprida kunskap om säv, ett halvgräs som är en fantastisk slöjdresurs, genom att hålla kurser i att skörda och använda säv. Kurserna kommer att hållas i Norrtälje, Östhammar och Falun, i samarbete med Falu naturskola, Vikingabyn Storholmen och Vattenfall, för att visa hur säv kan skördas och användas i slöjd.

Modulär pop-up-3D-vävning - Mirjam Hemström Farsi, Stockholm

Projektet ska undersöka hur tekniken Multiweave kan skalas upp för publik livevävning genom att utveckla en modulär handvävutrustning för storskalig 3D-vävning. Genom att synliggöra vävprocessen och involvera förbipasserande, syftar projektet till att vidga upplevelsen och funktionen hos det vävda hantverket.

NUNO TEXTIL - ULL + SPILL - Anna Thåqvist, Huddinge

Projektet ska undersöka möjligheterna med nuno-tovning för att återbruka tygspill från uttjänta textila produkter och omvandla detta till nya material för nya typer av textila produkter. Målet är att skapa en serie nuno-tovade textilier och exempel på klädesplagg, samt att utveckla pedagogiskt kursmaterial för tekniken.

Nätverkspilot SLÖJDPROFFS - Lararium AB, Malmö

Projektet syftar till att utveckla en nätverksplattform för fria aktörer inom slöjd och konsthantverk, med målet att stärka slöjdare som skapande företagare och öka deras möjligheter att leva på sitt hantverk. Förstudien fokuserar på Malmö men har nationell spridning i åtanke.

Ostformar och smörkyrkor - Ola Ling Slöjd, Umeå

Projektet vill lyfta fram och återskapa traditionella ostformar och smörkyrkor genom att skapa nyproducerade kopior och nya tolkningar baserade på arkivmaterial, samt synliggöra arbetsteknik för skärsvarvning och tillverkning av smörkyrkor.

Redeemed Caring & Mending Boot - Evelina Albin, Borås

Projektet syftar till att främja textil cirkularitet och avfallsminimering genom att lyfta textilt hantverk och erbjuda lagningstjänster på offentliga platser i Borås och Sjuhärad. Genom informativa och bemannade moduler kan allmänheten testa lagningstekniker, lämna in plagg för vård och få rådgivning kring hållbar klädvård.

Roten ur - Slöjdare Frej Lonnfors, Västra Ämtervik

Projektet ska skapa en kort film och locka fler att prova på att fläta granrotskorgar, genom att visa hela processen från materialanskaffning till färdig korg. Genom att förmedla känslan av omsorg och eftertanke, vill projektet lyfta fram värdet av ett lugnt och metodiskt utfört arbete.

Rush Craft Slow Fashion - Letstig AB, Mullhyttan

Projektet ska skapa en lyxig väska av säv, ett hållbart och lätthanterligt slöjdmaterial samt undersöka affärsmöjligheter för slöjd i modesammanhang. Genom att fördjupa kunskaper i flättekniker och marknadsföra produkten till showroom och modemagasin, vill projektet kombinera slöjd och mode för att skapa en unik och handgjord väska.

Rödmetallens skimmer - Michaela Ivarsdotters konstsmide, Tingsryd

Projektet ska skapa en retrospektiv utställning om kopparslagaryrkets utveckling genom fyra generationer i en familj, från tidigt 1800-tal till nutid. Genom att visa föremål, skisser och modeller och bygga upp en verkstad vill utställningen förmedla yrkets historia och betydelse. Utställningen kommer att vara öppen för allmänheten 7 oktober - 2 november 2025 och inkludera visningar, workshops och panelsamtal.

Tillverkning av gotländsk riva - Gotländska Ängskommittén, Gotlands hembygdsförbund, Visby

Projektet vill bevara och sprida kunskapen om ängshävd och tillverkning av rivor, det speciella redskapet för att räfsa och ihop och flytta hö, ett viktigt immateriellt kulturarv på Gotland. Genom en grundkurs i materialval, bearbetning och montering, vill projektet inspirera deltagarna och främja fortsatt lärande.

Traditionella Handhyvlar - Björn Svantesson Trähantverk, Mariestad

Projektet handlar om en praktisk handbok om att tillverka handhyvlar inom den äldre skandinaviska traditionen, riktad till slöjdare och hantverksentusiaster. Genom att dokumentera arbetsprocessen och tillverka hyvlar vill projektet fylla kunskapsluckor och göra hyvelmakeri mer tillgängligt.

TRÄSLÖJD4ALL - Art4all ideell förening, Lysekil

Projektet syftar till att erbjuda säkra och inspirerande träworkshops i det offentliga rummet, med fokus på att minimera användningen av vassa verktyg. Genom att utforska olika tekniker och material, inklusive lokalt trä och organiska färgämnen, vill projektet främja kreativt arbete och gemenskap bland barn, unga och vuxna.

UllQuest - Teater För Alla, Järfälla

Projektet ska använda återvunnet material, främst ull, för att skapa rörliga dockor genom deltagardrivna workshops. Barn och tonåringar kommer att leda delar av arbetet, experimentera med tekniker och utforska ullens möjligheter inom konst och berättande, för att främja kreativitet, återbruk och gemenskap.

Utställning/seminarium på JEWA – Romska Kulturcentret i Malmö

Projektet vill föra samman unga romska hantverkare med etablerade guld- och silversmeder genom ett seminarium på guldsmedsmässan JEWA, en utställning och en bok om romskt hantverk för att skapa förutsättningar för lärlingsplatser och samarbetsprojekt samt bidra till att ändra samhällets syn på romer.

Väv för social inkludering - Anna Pettersson Losefsky, Hägersten

Projektet syftar till att skapa rum för bildväv och social inkludering genom vävworkshops, föredrag och utställningar i parklekens offentliga rum. Genom att nyttja parklekens historiska och kulturella betydelse, vill projektet främja gemenskap och sprida hantverkskulturen till olika sociala grupper.

VÄVEN - en podcast om vävning - Morris Åkermalm Edberg, Stockholm

Projektet ämnar starta en podcast om vävning för att fylla tomrummet bland poddar om denna teknik. Genom att folkbilda och inspirera vävare och hantverksintresserade, vill projektet lyfta vävens plats i kulturhistorien och samtiden. Podcasten kommer att innehålla intervjuer, recensioner och kuriosa, med en målbild på fem avsnitt.