Podcast Handgjort

Podcasten Handgjort breddar slöjdbegreppet och speglar det handgjorda skapandet idag.

Podden produceras av Peter Gropman, Iris Media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Välkommen att av dig till redaktionen! handgjort@irismedia.se

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort

Handgjort: handgjort.libsyn.com Länk till annan webbplats.


Avsnitt 13. Extra avsnitt: Kris och kreativitet i spåren av corona

Många i världen befinner sig just nu i karantän eller isolering, coronakrisen påverkar även slöjdare i Sverige, många har mist sina uppdrag och möjligheter till försäljning. Men i krisen föds även en kreativitet och många testar nya digitala lösningar.

I detta avsnitt samtalar programledare Peter Gropman med flera slöjdaktörer i landet som ger sin bild av läget i krisen spår.

 

Avsnitt 12. Spångossens universum – om slöjden mitt i krisen 

Mitt under en livskris hittade Per Norén slöjden, eller var det slöjden som hittade till honom? På Instagram gör han succé under namnet Spångossen Länk till annan webbplats. där han visar upp välutsmyckade krympburkar, som också är ett förhållningssätt till hans liv. I säsongsavslutningen av Handgjort berättar Spångossen sin historia.

I detta avsnitt svarar Per Norén på kritiken som konstkritikern Dennis Dahlqvist framförde i avsnitt 8. Länk till annan webbplats.

Detta är säsongsavslutningen för Handgjort, vilken säsong vi har haft! Tack för att du har lyssnat och tack alla som har medverkat. Maila redaktionen på handgjort@irismedia.se


Avsnitt 11. Att sälja slöjd med Niklas Karlsson

Vad händer när man bjuder in publiken att uppleva slöjdprocessen? Slöjdaren Niklas Karlsson har provat, i projektet Frodvuxet slöjdgalleri. Han kom fram till att slöjden behöver fler exponeringsytor för att kunna säljas. I detta avsnitt förklarar han hur.

Mer om Niklas via hans hemsida. Länk till annan webbplats.


Avsnitt 10. Hantverket och historien med Erland Kaldaras

Efter att den romska silversmeden Rosa Taikon dog uppstod ett tomrum. Nu vill Erland Kaldaras, nationell utvecklare för romskt hantverk, återuppliva det romska hantverket.

I avsnitt 10 av Handgjort förklarar han hur hantverket och historien hänger ihop.

Romska kulturcentret i Malmö Länk till annan webbplats.

Läs mer om Rosa Taikon här. Länk till annan webbplats.


Avsnitt 9. Solveig Labba och orden

Hon har en kärlek till orden och duodjin, den samiska slöjden. Hon är alltid på jakt efter att lära sig nya tekniker i ett ständigt kreativt flöde. Möt sameslöjdaren Solveig Labba i det nionde avsnittet av podden Handgjort.

Programledaren Peter Gropman befinner sig den hör gången i Övre Soppero, i Solveig Labbas ateljé. Avsnittet handlar om kärleken till den samiska slöjden, ordens betydelse och kreativitet.

Mer om Solveig Labba och Gunvor Guttorms ordbok här. Länk till annan webbplats.

Och här kan du titta på Kärlek på samernas på SVT play. Länk till annan webbplats.

Följ Handgjort på Instagram, sök på podden_handgjort Länk till annan webbplats.


Avsnitt 8. Konceptuell slöjd med Dennis Dahlqvist

Dennis Dahlqvist är konstkritikern på SVT som har fått syn på slöjden, men han tycker den måste bli mer konceptuell, i detta avsnitt förklarar han hur. Dennis pratar även om modernismens inverkan på slöjdrörelsen, och även om hans Skånegård där han utvecklade en relation till allmogekulturen, via några löss.

I detta avsnitt nämner vi profilen Spångossen, hans instagramkonto hittar du här. Länk till annan webbplats.
Och Anders Lagombra Jakobsens instagramkonto hittar du här Länk till annan webbplats.


Avsnitt 7. Kontrasternas Aia Jüdes

Podden Handgjort är tillbaka med en helt ny säsong! I det första avsnittet möter vi mångsysslaren Aia Jüdes, vi känner igen henne från projekt som Näver say näver och Next level craft där hon har lät vogue-dansare möta traditionella slöjdare på Skansen.


Avsnitt 6. Folkdräkt och foppatofflor

Vad får man göra med den svenska folkdräkten? I säsongsavslutningen av Handgjort tar vi ut svängarna rejält och försöker kombinera folkdräkten med ett par foppatofflor! Avsnittet tar avstamp i Mora i Dalarna under pågående Vasaloppsvecka, här träffar vi två riktiga folkdräktsproffs och Handgjorts reporter får sina fördomar på skam...


Avsnitt 5. Att leva som smed

Hur gör man det handgjorda skapandet relevant idag?

Silas Engström är smed i Uppland och funderar mycket på hur hans kunnande och tjänster passar in i slit- och slängsamhället. Handgjort har hälsat på i Silas verkstad i uppländska Skoby. Gävle träffar Handgjort byggnadsantikvarien Erika Åberg, känd från tv-programmet ”Det sitter i väggarna”.


Avsnitt 4. Huvudet och handen

I skapandets värld hänger handen och huvudet ihop. Men på vilket sätt? I detta avsnitt Handgjort vänder och vrider vi på begreppen och blir lite filosofiska. I Alvesta har Ulf Jansson sin verkstad, i den blandar han svarvning, design, filosofi och även lite dans. I studion möter vi Niclas Flink, skapare till projektet Hemslöjd Humaniora.


Avsnitt 3. Det moderna kulturarvet

Det vi skapar med våra händer har ofta en lång koppling tillbaka i historien, vissa kallar det kulturarv. Konstnären Shabnam Faraee blandar uråldrig tryckteknik från Iran med typiskt svenska symboler.

Martin Sundin är generaldirektör på Institutet för språk- och folkminnen som bland annat jobbar med det imateriella kulturarvet, den typen av kulturarv som man inte kan ta på.


Avsnitt 2. Den vävande entreprenören

Om du vill nå ut med ditt hantverk, med din slöjd, måste du vara en entreprenör. Men hur gör man? Vävgruppen Studio Supersju jobbar tillsammans och testar nya former för att nå ut med sina verk,. I avsnittet träffar vi även Instagramprofilen Maja Karlsson som designar stickmönster och ger ut böcker.


Avsnitt 1. Nya platser för slöjd

I avsnittet hör vi projektledare Felix Wink berätta om den tvärkulturella tanken bakom projektet Slöjdat utegym. Medverkar gör även slöjdkonstnären Jögge Sundqvist och Jenny Forslund från projektet Ålidhem äger. I studion följer vi upp reportaget från Umeå med att prata med slöjdjournalisten Frida Arnqvist Engström. Hon har skrivit boken Gerillaslöjd och samtalet kommer in på slöjd i det offentliga rummet, vad gör det med oss människor?

 

Smygstart med Miriam

Välkommen till podden Handgjort! I detta smygavsnitt säger vi hej och träffar textilkonstnären Miriam Parkman vid hennes vävstol.