Podcast Handgjort

Podcasten Handgjort är en reportagepodd om det handgjorda skapandet i nutiden, med ett getöga i historien. Premiär för säsong 2 den 14 januari 2020!

Podden produceras av Peter Gropman, Iris Media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Välkommen att av dig till redaktionen! handgjort@irismedia.se

Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort

 

Avsnitt 9: Solveig Labba och orden

Hon har en kärlek till orden och duodjin, den samiska slöjden. Hon är alltid på jakt efter att lära sig nya tekniker i ett ständigt kreativt flöde. Möt sameslöjdaren Solveig Labba i det nionde avsnittet av podden Handgjort.

 

Avsnitt 8: Konceptuell slöjd med Dennis Dahlqvist

Dennis Dahlqvist är konstkritikern på SVT som har fått syn på slöjden, men han tycker den måste bli mer konceptuell, i detta avsnitt förklarar han hur. Dennis pratar även om modernismens inverkan på slöjdrörelsen, och även om hans Skånegård där han utvecklade en relation till allmogekulturen, via några löss.

I detta avsnitt nämner vi profilen Spångossen, hans instagramkonto hittar du här.länk till annan webbplats
Och Anders Lagombra Jakobsens instagramkonto hittar du härlänk till annan webbplats

 

Avsnitt 7: Kontrasternas Aia Jüdes

Podden Handgjort är tillbaka med en helt ny säsong! I det första avsnittet möter vi mångsysslaren Aia Jüdes, vi känner igen henne från projekt som Näver say näver och Next level craft där hon har lät vogue-dansare möta traditionella slöjdare på Skansen.

 

Avsnitt 6: Folkdräkt och foppatofflor

Vad får man göra med den svenska folkdräkten? I säsongsavslutningen av Handgjort tar vi ut svängarna rejält och försöker kombinera folkdräkten med ett par foppatofflor! Avsnittet tar avstamp i Mora i Dalarna under pågående Vasaloppsvecka, här träffar vi två riktiga folkdräktsproffs och Handgjorts reporter får sina fördomar på skam...

 

Avsnitt 5: Att leva som smed

Hur gör man det handgjorda skapandet relevant idag?

Silas Engström är smed i Uppland och funderar mycket på hur hans kunnande och tjänster passar in i slit- och slängsamhället. Handgjort har hälsat på i Silas verkstad i uppländska Skoby. Gävle träffar Handgjort byggnadsantikvarien Erika Åberg, känd från tv-programmet ”Det sitter i väggarna”.

 

Avsnitt 4: Huvudet och handen

I skapandets värld hänger handen och huvudet ihop. Men på vilket sätt? I detta avsnitt Handgjort vänder och vrider vi på begreppen och blir lite filosofiska. I Alvesta har Ulf Jansson sin verkstad, i den blandar han svarvning, design, filosofi och även lite dans. I studion möter vi Niclas Flink, skapare till projektet Hemslöjd Humaniora.


Avsnitt 3: Det moderna kulturarvet

Det vi skapar med våra händer har ofta en lång koppling tillbaka i historien, vissa kallar det kulturarv. Konstnären Shabnam Faraee blandar uråldrig tryckteknik från Iran med typiskt svenska symboler.

Martin Sundin är generaldirektör på Institutet för språk- och folkminnen som bland annat jobbar med det imateriella kulturarvet, den typen av kulturarv som man inte kan ta på.

 

Avsnitt 2: Den vävande entreprenören

Om du vill nå ut med ditt hantverk, med din slöjd, måste du vara en entreprenör. Men hur gör man? Vävgruppen Studio Supersju jobbar tillsammans och testar nya former för att nå ut med sina verk,. I avsnittet träffar vi även Instagramprofilen Maja Karlsson som designar stickmönster och ger ut böcker.

 

Avsnitt 1: Nya platser för slöjd

I avsnittet hör vi projektledare Felix Wink berätta om den tvärkulturella tanken bakom projektet Slöjdat utegym. Medverkar gör även slöjdkonstnären Jögge Sundqvist och Jenny Forslund från projektet Ålidhem äger. I studion följer vi upp reportaget från Umeå med att prata med slöjdjournalisten Frida Arnqvist Engström. Hon har skrivit boken Gerillaslöjd och samtalet kommer in på slöjd i det offentliga rummet, vad gör det med oss människor?

 

Smygstart med Miriam

Välkommen till podden Handgjort! I detta smygavsnitt säger vi hej och träffar textilkonstnären Miriam Parkman vid hennes vävstol.