Podcast Handgjort

Podcasten Handgjort är en reportagepodd om det handgjorda skapandet i nutiden, med ett getöga i historien.

Podden produceras av Peter Gropman, Iris Media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Avsnitt 2: Den vävande entreprenören

I Studio Supersjus lokaler i Årsta i Stockholm pågår det febril aktivitet, vävstolarna trängs med varandra.

Gruppen består av Miriam Parkman, Josefin Gäfvert, Mirjam Hemström, Ia Centerhall, Arianna Funk, Siri Pettersson, Vega Määttä Siltberg. Studio Supersjus historia tar sin början hösten 2016 då alla sju gick på olika utbildningar som snart skulle ta slut.

Det är lätt att hamna i en vilsenhet efter examen, det är mycket att ta tag i, och känns lättare att göra det tillsammans. Vi vill jobba för att inkludera istället för att exkludera, säger Miriam Parkman.

Studio Supersju fick 50 000 kronor i bidrag 2018 från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Syftet var att testa konceptet ”pop up butik”, alltså en tillfällig butik som kan poppa upp lite var som helst.

I avsnittet får vi även träffa författaren och stickdesignern Maja Karlsson, hon är mer av en social ensamvarg, säger hon.

Hon har över 19 000 följare på Instagram och ger oss sina tre bästa tips för att nå ut i den digitala djungeln.

Avsnitt 1: Nya platser för slöjd

Bostadsområdet Ålidhem i Umeå är inbäddat i snö när Handgjorts reporter Peter Gropman besöker området. Intill stela bostadshus tornar gymmet upp sig. Inget konstigt med ett utegym, men det är slöjdat och handgjort. Och dessutom byggt och utvecklat med boende i området.

I avsnittet hör vi projektledare Felix Wink berätta om den tvärkulturella tanken bakom projektet, slöjdkonstnären Jögge Sundqvist om byggprocessen och Jenny Forslund från projektet Ålidhem äger.

I studion följer vi upp reportaget från Umeå med att prata med slöjdjournalisten Frida Arnqvist Engström. Hon har skrivit boken Gerillaslöjd och samtalet kommer in på slöjd i det offentliga rummet, vad gör det med oss människor?

 

Det slöjdade utegymmetöppnas i nytt fönster är ett av de projekt som Nämnden för hemslöjdsfrågor gett bidrag till.

Läs mer om byggprocessen på Jögge Sundqvist's blogglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Smygstart: Miriam Parkman

I detta "smygavsnitt" säger vi hej och träffar textilkonstnären Miriam Parkman vid hennes vävstol. Den "riktiga" premiären för Handgjort är den 25 februari.