SLÖJD+ 2025

Slöjd som designprocess: Alvar Olofsson bearbetar färsk björk till slöjdad prototyp, Fotograf David Petersson

Slöjd som designprocess, ALDAFORM AB. Foto: David Petersson (SLÖJD+ 2024)

Utlysningen är stängd.

I utlysningen SLÖJD+ kan du plussa på området slöjd med fördjupning, utveckling, spridning, internationalisering, kuratering eller vad du vill göra - utlysningen är öppen vad gäller innehåll och inriktning.

Ansökningsperiod var 18 februari - 5 mars 2025, kl 14.00.
Besked till alla sökande skickas i slutet av april.
Redovisning av beviljade bidrag ska vara inskickad senast 14 november 2025.

Vem kan söka?

SLÖJD+ riktar sig till dig som är yrkesverksam inom slöjd och kulturhantverk och vill genomföra ett mindre projekt. Slöjd, i olika former, kan vara din huvudsakliga inkomstkälla eller kombineras med annan verksamhet eller en anställning. Även institutioner, organisationer och föreningar som arvoderar professionella utövare kan ansöka om bidraget.

Till vad kan jag söka?

Sök det fasta beloppet 35 000 kr till ett mindre projekt inom slöjd och kulturhantverk som ska genomföras under 2025. Utlysningen är öppen vilket innebär att du fritt kan välja tema för ditt projektarbete.

Prioriterat: Platser för slöjd

Under 2025 ser nämnden gärna projekt som lyfter fram och skapar platser för slöjd eller samtal om slöjd i offentliga rum. Även ansökningar som handlar om curatering, skrivande av kritik och recensioner med fokus på slöjd kommer läsas med stort intresse i bedömningsarbetet.


Vanliga frågor

Måste jag ha företag för att kunna söka?

Alla sökande måste ha ett organisationsnummer, som enskild firma, aktiebolag eller förening (s.k. juridisk person). Organisationsnumret ska fyllas i själva ansökan när den skickas in och kan inte kompletteras med senare.

Enskilda företagare som har sin redovisning genom ett s.k. egenanställningsföretag (t.ex. Frilans Finans) kan inte söka.

Privatpersoner kan inte söka - du måste ha ett organisationsnummer.

Är du inte folkbokförd i Sverige kan du ansöka om ett s.k. samordningsnummer hos Skatteverket för att kunna starta företag.

Om du inte kan söka själv men har en spännande idé – sök samarbete med någon som är berättigad att söka!

Kan jag söka bidraget för betald arbetstid?

Ja, betald arbetstid är en av poängerna med denna utlysning. I redovisningen bokför du din arbetstid till din normala timlön och visar därmed att pengarna har använts för projektet.

Villkor för SLÖJD+ 2025

  • Det är viktigt att ditt projekt eller fördjupningsstudie inom SLÖJD+ genomförs och redovisas inom angiven tid. Redovisning ska skickas senast 14 november 2025. Redovisningen ska bestå av en skriftlig rapport tillsammans med 5 digitala foton av god kvalitet eller annat dokumentationsmaterial som kan sprida och dela projektets resultat.
  • Projektet måste genomföras huvudsakligen i Sverige och projektägaren ha ett svenskt organisationsnummer
  • Projektägare har skyldighet att meddela om projektets förutsättningar avsevärt förändras under projekttiden.
  • Projektbidraget utbetalas till företaget/organisationen och ska ingå som en intäkt i bokföringen, liksom projektets alla kostnader.
  • Vid information och publicering om projektet både under och efter projekttiden ska det tydligt framgå att Nämnden för hemslöjdsfrågor medverkat vid finansieringen av projektet.
  • Om hela projektbidraget inte använts ska resterande belopp återbetalas.

Ansökningar är offentliga allmänna handlingar

Som myndighet omfattas Nämnden för hemslöjdsfrågor av offentlighetsprincipen. Det innebär att alla ansökningar om bidrag som inkommer till oss är allmänna handlingar. En allmän handling blir offentlig allmän handling om den inte skyddas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen. Om du avser att söka bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor ska du vara medveten om att vi inte kan sekretessbelägga din ansökan och den kan därför komma att lämnas ut till den som begär det.

Läs här om hur vi behandlar personuppgifter