Svensk ull utomlands

Intresset för svensk ull från olika länder är större än många i Sverige känner till. Om storytelling och kontakter på en internationell marknad.

Intresset för svensk ull från olika länder är större än många i Sverige känner till. Under våren 2021 har Sara J Wolf och Josefin Waltin gett ut häftet Knit (Spin) Sweden som presenterar svenska fårraser, ullföretag och butiker. Materialet kommer att översättas till svenska.

De svenska lantrasfåren tillhör gruppen med de nordiska kortsvansfåren, arvet från vikingarna, och har sina släktingar över hela norra Europa – Island, Shetland, Färöarna, Norge, Finland. Det stora intresset för ull, får och upplevelser runt ullnäringen visar sig bland annat i Shetland Wool Week och andra ullrelaterade events över hela Europa.

Samtalet inleddes med Anita Grahn, AnitaYarn Länk till annan webbplats. som säljer garner, stickbeskrivningar och råull till kunder, mest i USA, via Etsy. Anita startade med stickning, och kom snart in på intresset för ull som en råvara som kan tas vara på och förädlas till garn. Hon samlar in ull från närliggande gårdar och via Ullförmedlingen Länk till annan webbplats.. Anita låter spinna unika garner i specifika fiberblandningar, små serier och mycket begränsad upplaga. Hon väljer bland de olika spinnerierna, det som hon av erfarenhet vet bäst passar till den ull hon har. Anita betonar vikten av att berätta om gården, naturen och människorna som hanterar ullen utan att bli för personlig. Utländska kunder uppskattar det unika och handgjorda, vilket skiljer sig en del från den svenska kunden. När Anita tittar framåt ser hon fler kontakter med leverantörer och spinnerier. Hon ser bredden och de olika variationerna i svensk ull som en tillgång och utmaning istället för svårighet.

Sandy Zetterlund driver sedan några år Swedish Fibre Länk till annan webbplats. en webbutik för svensk ull. 50% av kunderna finns i USA, men även brasilianska och nyazeeländska kunder hittar hennes ull. Sandy är medlem i Föreningen svenska allmogefår Länk till annan webbplats. och har många personliga kontakter som ulleverantörer. Om fem år kommer Sandy att ytterligare ha utvecklat verksamheten till heltidsarbete och ha fler kontakter över hela världen. Hon ser också fram emot en svensk Wool Week.

Karin Kloth driver sedan 22 år tillbaka företaget Eldblå Länk till annan webbplats. tillsammans med Anna Josefin Hagberg. De sysselsätter stickare som tillverkar bl.a. sjalar och halsdukar i ett grovt gotlandsullgarn. Även mattorna och filtarna vävs för hand. Intresset från den japanska marknaden har blivit stort. Den japanska kunden är intresserad av formspråket och funktionen hos produkterna. Lystern, den blågrå färgen och strukturen i ullen från gotlandsfåren är unik. Exponeringen av produkterna, det grafiska formspråket är viktiga komponenter i företaget. Ett stort orosmoln för företaget är just nu bristen på spinnerier som kan framställa det kardgarn man behöver. Säkra leveranser av garn är en förutsättning.

Här finns de medverkandes presentationer; Svensk ull utomlands Länk till annan webbplats..