Fakta om ull

Foto Annkristin Hult

Ull är naturens eget funktionsmaterial med en unik förmåga att reglera kroppstemperaturen; den värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt.

Varför ull?

  • Ull – en nedbrytningsbar fiber som går att kompostera, den går tillbaka i kretsloppet.
  • Ull går att återvinna. Materialet tuggas sönder och spinns till nytt garn, där fibern dock blir kortare och inte lika slitstark.
  • Ullfibern är krusig, vilket gör att mycket luft ligger mellan fibrerna och håller kroppen varm.
  • Krusigheten bidrar även till att dämpa ljud, som tas upp av ullfibern i t.ex. ett tyg och inte studsar tillbaka i rummet.
  • Ull kan hålla upp till 30% av sin egen vikt i fukt. Det bidrar till att ull är motståndskraftig mot brand.
  • Förmågan att suga upp fukt gör också, att ett ylleplagg inte känns fuktigt och kallt mot huden. Därför bra i t.ex. underställ.
  • Ullfibern stöter ifrån sig smuts och väta bl.a. tack vare det lanolin (ullfett) som täcker fibern. Det medför att du inte behöver tvätta ditt ullplagg så ofta. Vädra istället!
  • När du tvättar – använd ett tvättmedel utan enzymer. Lanolinet försvinner efter tvätt, men ett milt tvättmedel bryter inte ner fettet fibern, lika snabbt. Ett hårschampo eller ulltvättmedel rekommenderas.

Myter om ull

Myt 1: "Ull är dyrt"

Ett ullplagg av hög kvalitet håller länge och är därför en investering som håller över tid.

Myt 2: "Ull sticks"

Ja, beroende på hur känslig du är. Olika fårrasers ull har olika egenskaper. En finfibirig, krusig och tunn fiber kliar mindre än en grövre, slitstark ullsort som bättre används till mattor. Rätt ull till rätt sak!

Myt 3: "Ull går inte att tvätta"

Tre faktorer påverkar krympning hos ett ullplagg:
Friktion, hög temperatur och tvättmedel. Om du utsätter ett ylleplagg för alla dessa samtidigt, krymper det. Ull tål hög temperatur, men får då aldrig gnuggas i tvättbadet. Många tvättmaskiner har ullprogram – prova dig fram, alla maskiner är olika!

Superwashbehandlade garner har behandlats med klor och en plastfilm över fibern, som tar bort bl.a. ullens krympegenskap. Ur miljösynpunkt en tveksam behandling.

Ett ylleplagg behöver tvättas fem gånger mer sällan än ett bomullsplagg, en stor besparing för miljön i form av vattenbesparing.

Myt 4: "Ull krymper"

Ja, men går att dra ut och forma i fuktigt tillstånd till viss del.

Myt 5: "Ull noppar"


Ja, vid friktion, t.ex. under ärmar, uppstår lätt noppor. Ju kortare fiber, desto större risk för noppor. Återvunnen ull, där ylleplagg tuggats isär och spunnits till nytt garn, ger en kort fiber och i dessa plagg finns större risk för noppbildning.

Myt 6: "Jag är allergisk mot ull"

Ull i sig framkallar inte allergier. Otvättad ull innehåller urin och fekalier som kan framkalla obehag. Färgämnen, lanolin och andra kemikalier i ullkläder kan framkalla allergier. Vid våttovning med såpa kan hudirritation uppstå, använd en mild tvål istället.

Myt 7: "Ull är bakteriedödande"

Nej. Ull kan vädras för att få bort dålig lukt. Men eventuella bakterier måste tvättas bort.

Myt 8: "Ull är en miljöbov"

En omdiskuterad fråga. Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagar och är bland den lägsta antibiotikaanvändaren i Europa. Det medför att fåren mår bra. Enligt lag klipps de minst en gång per år. Fåren betar på magra marker som inte behöver gödas och håller landskapet öppet från sly.

Ull har en komplicerad livscykelanalys. Forskare tittar på hur mycket av miljöbelastningen som ligger på kött respektive ull. Analyserna är svåra att göra och forskning sker på internationell nivå.

Myt 9: "Mina ullplagg äts upp av mal"

Mal älskar mörka skrymslen där de får vara ifred i din fint hopvikta tröja. Kanske har du spillt litet mat som de livnär sig på… Vädra ofta, borsta ur fickor, dammsug lådor och garderober och låt inte malen vara ifred!