Finullsfår. Foto Annkristin Hult

Riksorganisation Arena Svensk Ull

Den 6 september bildades Arena Svensk Ull, en ny riksorganisation med målet att öka användningen av svensk ull. Föreningens första stämma hölls på Hushållningssällskapet Västra i Skara. En historisk händelse som samlar företag och organisationer från hela branschen med intresse i den svenska ullen.

I föreningen finns alla led representerade; lammproducenter, fårklippare, ullinsamlingsstationer, industri, spinnerier, ullförsäljare, hemslöjd, rådgivning och utbildning. Uppslutningen har varit stor och redan nu har 16 företag och organisationer ansökt om och beviljats medlemskap.

-Det har tagit tid att nå fram till Arena Svensk Ull, men den tiden har varit bra för alla enskilda aktörer att få lära känna varandra och alla olika roller samt inse att man har nytta av varandra. Pratar man om att vara en länk i "hela kedjan" måste man först känna till den, säger Annkristin Hult, intiativtagaren till att bilda en riksorganisation.

Under åren 2018-2022 arbetade Annkristin på uppdrag på Nämnden för hemslöjdsfrågor med att stötta och utveckla svensk ullnäring.

Christian LundellFörstora bilden

Christian Lundell

Målet med den nya organisationen är att stärka samverkan för svensk ull i alla led och man kommer bland annat arbeta för en fungerande logistik och bidra till lösningar för att möjliggöra insamling, klassificering och försäljning av svensk ull.

Styrelsen som valdes på stämman har en bred förankring inom hela sektorn. Till ordförande i den nya organisationen valdes Christian Lundell, vd på Nordiska Textilakademin, Borås.

 

Under Ullveckan 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. presenterade Arena Svensk Ull sig genom några av medlemmarna som bl.a. svarar på varför en nationell organisation om ull behövs.


Styrelse Arena Svensk Ull

Ordförande: Christian Lundell, vd Nordiska Textilakademin, Borås
Kassör: Mats Pettersson, lammproducent och vd på Hushållningssällskapet Gotland Sekreterare: Maria Jacobsson, verksamhetschef på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund
Gudrun Haglund-Eriksson, lammproducent i Närkesberg och ordförande i Svenska Fåravelsförbundet
Hans Bulthuis, egenföretagare på Ullkontoret Gotland
Roger Bush, egenföretagare Wålstedts Ullspinneri, Dala-Floda, samt ordförande föreningen Ullvilja
Håkan Johansson, Svenska Fårklipparförbundet
Rebecca Josefsson, produktingenjör på Woolpower AB, Österund