Projekt Instrumentbyggare i arbete Foto Malin Wijk

Foto Malin Wijk

Instrumentbyggare i arbete

YH-utbildningen Hantverkslärling genomförde projektet Instrumentbyggare i arbete med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor för att visa och sprida kunskap om hantverksyrket Instrumentbyggare.

Hantverkslärling är en YH-utbildning inom traditionella hantverksyrken. Genom ett samarbetsprojekt med Hildasholmsmusiken, en årligen återkommande festival med fokus på att väcka intresse för klassisk musik till unga i Leksand och Dalarna, syftade projektet mot att stärka det immateriella kulturarvet och sprida kunskap om det specifika yrket Instrumentbyggare.

På Folkmusikens dag, 13 september, hade violinbyggarlärlingen Magnus Andersson och hans handledare Jan Larsson en öppen arbetsplats där de visade hur nya instrument byggs och gamla instrument renoveras. Även bilder på arbeten av kontrabasbyggaren Elinore Morris visades på skärm.

Foto: Malin Wijk

Från redovisningen av projektet :

Violinbyggarna fick många frågor om vilka träslag (lönn och gran) de arbetade i och varför, deras verktyg och hur de användes, hur lång tid det tar att bygga en ny violin (upp till 300 timmar) och självklart vad violinerna kostar. Både några av de professionella musikerna och yngre fiolspelare fick provspela Magnus och Jans violiner och de diskuterade ljudet och fiolernas former. Det diskuterades också om skillnaden mellan industriellt tillverkade fioler från Kina och Tyskland i jämförelse med fiolerna som byggs förhand.