Immateriellt kulturarv

Projekt 2023: Bygghantverk i fjällmiljö - Johan Edström

Projekt 2023: Bygghantverk i fjällmiljö - Johan Edström

Nämnden för hemslöjdsfrågor ansvarar för noden Traditionell hantverkskunskap, ett av de fem områden som Unescos konvention om skydd av det immateriella kulturarvet omfattar. Med immateriellt kulturarv menas en kunskapstradition som överförs mellan generationer.

Sverige anslöt sig till Unescos konvention om immateriellt kulturarv 2011, och Institutet för språk och folkminnen Länk till annan webbplats. fick i uppdrag att samordna arbetet med att tillämpa konventionen.

Immateriella kulturarv är traditioner, kunskaper och kreativa uttryck som överförs mellan människor, till exempel hantverk och musik.

Expertnoder och deras ansvar

Sveriges expertnoder för Unescos konvention om det immateriella kulturarvet består av ett nätverk av utövare, ideella föreningar, forskare och kulturarvsinstitutioner. Institutet för språk och folkminnen leder och samordnar arbetet som är organiserat i fem noder:

  • Muntliga traditioner och sociala sedvänjor – Nordiska museet och Institutet för språk och folkminnen
  • Traditionell hantverkskunskap Länk till annan webbplats. – Nämnden för hemslöjdsfrågor
  • Musik, dans och teater – Statens musikverk/Svenskt visarkiv
  • Kunskap om naturen och koppling till materiella kulturarv – Riksantikvarieämbetet
  • Samiskt immateriellt kulturarv - Sametinget

Noderna samverkar med nätverk av utövare, ideella organisationer och kulturinstitutioner, bland annat från de nationella minoriteterna, samt utbildnings-, forsknings- och kulturarvsinstitutioner.

NGO:er och konventionsarbetet
NGO:er (Non-Governmental Organizations Länk till annan webbplats.) är icke-vinstdrivande organisationer som bedriver sin verksamhet oberoende av nationella regeringar och kan vara allt från stora internationella organisationer till små lokala nätverk och föreningar. De deltar i arbetet med Unescos konvention om immateriellt kulturarv, både nationellt och internationellt.

NGO:er är viktiga i det nationella arbetet med att uppmärksamma och identifiera immateriella kulturarv och som länkar till utövare i landet.

I Sverige är tre NGO:er ackrediterade:

  • Berättarnätverket Kronoberg
  • Ålakustens kulturarvsförening
  • Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR)

Internationellt fungerar NGO:er som rådgivare till Unescos mellanstatliga kommitté via utvärderingsorganet Evaluation Body. Här bidrar de med expertis kring kulturarv och metoder. Över 200 NGO:er världen över är ackrediterade och samverkar i forumet ICHNGO Forum.

Levande kulturarv och hantverkstraditioner

På webbsidan Levande kulturarv Länk till annan webbplats. finns en förteckning över immateriella kulturarv – levande traditioner och kunskaper som överförs mellan generationer.

Hantverksfärdigheter, ofta kallade "handens kunskap", bygger på erfarenhet och skicklighet som inte alltid kan beskrivas i ord. Det handlar om att använda sinnena för att bedöma kvalitet och utföra rätt rörelser.

Exempel på förtecknade hantverk är trasmattsvävning, tvåändsstickning, vadmalsstampning och Vadstenaknyppling. Nämnden för hemslöjdsfrågor bidrar till arbetet inom hantverksområdet.

Sveriges förteckning uppdateras årligen, med förslag inskickade av allmänheten via Levande kulturarv. Den 30 maj 2024 tillkom 13 nya kulturarv.

En gång per år kan förslag skickas till förteckningen genom sidan Levande kulturarv Länk till annan webbplats..

 

Kontakt

Friedrike Roedenbeck
Kanslichef
Nämnden för hemslöjdsfrågor

I februari 2014 redovisade Institutet för språk och folkminnen regeringsuppdraget genom rapporten Levande traditioner. Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster. Slutrapport om tillämpningen av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet i Sverige. Redovisning av regeringsuppdrag Ku2010/1980/KT.