Foto: Marie Fagerlind

Ökad likställighet behövs för slöjd- och hantverk

Nämnden för hemslöjdsfrågor har svarat på remiss av SOU 2021:77 Från kris till kraft. Återstart för kulturen utifrån ett slöjd- och hantverksperspektiv.

Utredningen föreslår i betänkandet insatser för att stärka förutsättningar för kulturens återstart och utveckling under och efter covid 19-pandemin samt möjliggöra ett starkt, hållbart och oberoende kulturliv i alla delar av Sverige.

Nämnden för hemslöjdsfrågor ställer sig positiv till utredarens intention att i samband med återstarten även åtgärda strukturella problem. Att tillskapa en ökad likställighet mellan olika kulturområden och dess utövare skulle kunna vara en sådan åtgärd. Nämnden anser att slöjd som praktiskt utövat kulturarv i hög utsträckning fallit mellan stolarna under pandemin och i utredningen vilket skulle kunna ses som ett strukturellt problem då slöjd och hantverk är en av de mest utövade kulturverksamheterna i Sverige.

Slöjd- och hantverksområdet är enligt SOM undersökningen ett av de största kulturområdena med cirka 3,5 miljoner svenskar som sysslat med handarbete/hantverk minst en gång senaste 12 månaderna. Sett till parametrar som subjektiv klass, hushållsinkomst, utbildningsnivå, hälsa och fördelning stad/land så är skillnaderna små, alltså ett område som spänner över alla kategoriseringar och engagerar 50% av befolkningen 16-85 år. Statistiken ovan och ambitionen att åtgärda strukturella problem till trots så kan Nämnden för hemslöjdsfrågor konstatera att området marginaliseras även i detta betänkande.

Det finns ett momentum i krisen och dess konsekvenser som skulle kunna användas till att åtgärda strukturella problem och uppmärksamma samhällsförändringar som uppstått under pandemiperioden snarare än att bara återställa och stärka befintliga strukturer.

Nämnden för hemslöjdsfrågor hade önskat att en analys av vad utökningen av myndighetens budget under 2021 inneburit för slöjdområdet samt yrkesverksamma och företag. Insatser som gjorts kommer som det ser ut nu inte med i bedömningsunderlag för beslut om framtida satsningar.

Läs Nämnden för hemslöjdsfrågor hela remissvar.

 

Kontakt:
Kanslichef Friedrike Roedenbeck
Nämnden för hemslöjdsfrågor