Ola Ling och Leya Boström. Foto: Peter Gropman

Ola Ling och Leya Boström, Umeå. Foto: Peter Gropman

Mår vi bra när vi slöjdar?

Hur mår du när du slöjdar? De flesta svarar nog "bra" på den frågan. Men finns det vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer? Ola Ling i Umeå ordnar slöjdkurser med deltagare inom autismspektrat, där utmaningar i slöjden översätts till utmaningar i livet och som i sin tur skapar välmående. Niclas Flink har tillsammans med Lunds universitet dragit igång en vetenskaplig studie för att söka svaret på om det finns en koppling mellan att slöjda och må bra.

-Jag mår toppen när jag slöjdar, jag finner en återhämtning i det, säger Leya Boström.

Hon var en av deltagarna på Ola Lings kurs Slöjd för barn och unga med autism som startade september 2021, delvis finansierat av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Ola Ling är slöjdare och lärare och fick idén till kursen när han jobbade på en skola anpassad för elever inom autismspektrat.

- Det är ingen som far illa av att man vet vad som förväntas av en i olika sammanhang. Tydlighet är viktigt om man träffar någon person som har en autismdiagnos, både visuellt och med det vi säger, säger Ola Ling.

I detta avsnitt av Handgjort Länk till annan webbplats. tittar vi närmare på om det går fastslå att man mår bra av att slöjda, något som man ofta säger.

foto Johan Werner Avby

Niclas Flink

Niclas Flink, utvecklare inom hemslöjd på Region Jönköping har startat projektet Hemslöjd och hälsa tillsammans med Mats Sundling, medicine doktor i folkhälsa på Lunds universitet. I en förstudie upptäckte de att forskningsunderlaget var tunt och bestämde sig för att själva göra en vetenskaplig undersökning.

- Vi har en situation som inte är tillfredställande i de här frågorna, det här är inte bra, vi måste göra nånting, säger Niclas Flink.

Nämnden för hemslöjdsfrågor är en av finansiärerna i projektet, Lunds universitet är en annan del som just nu genomför en kvantitativ undersökning där man undersöker samband mellan personers subjektiva positiva upplevelser av hälsa och hemslöjd och de medicinska effekterna.

-Vi vill få epidemiologiskt bevis, att vi ska se skillnaden, att det faktiskt är så som folk säger.

Niclas Flinks förhoppning är att slöjden ska finnas med och uppgraderas i beslut i exempelvis folkhälsoinsatser. Studien ska vara klar till hösten.

Programledare för Handgjort är Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Lyssna på Handgjort här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i din poddapp!