Foto: Peter Gropman

Skogens outnyttjade slöjdguld

Skogen är het! Men skogsbolag och slöjdare har olika syn på hur vi ska utnyttja skogen. Hemslöjdskonsulenten Joakim Lilja kände att man inte tog vara på skogens resurser ur ett slöjdperspektiv, därför skapade han projektet ”Skogsklok”.

Joakim Lilja. Foto: Peter GropmanFörstora bilden

Joakim Lilja

Handgjort möter Joakim i Billingekleven i Skövde där han berättar om projektet och hur olika skogsmaterial kan utnyttjas på bästa sätt.

-Jag var så frustrerad över att man inte har någon chans att jobba med traditionella tekniker från skogen, jag tänker på laggkärl, jobba med rötter och bark och sådant man använt förr i tiden. Det finns inget utrymme för det idag, säger Joakim Lilja, hemslöjdskonsulent i Västra Götalandsregionen.

Projektet "Skogsklok", som bland annat fått bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor, har haft digitala seminarium där slöjdare, designers, hantverkare, skogsägare, akademin, Skogsstyrelsen och hemslöjdskonsulenter samtalade.

- Vi kom fram till att här finns någonting att jobba vidare på, intresset var stort, många är intresserade av det här just nu.

Förutom "Skogsklok" har även myndigheten Skogsstyrelsen dragit igång ett projekt där slöjden är med på ett hörn, projektet heter ”Ett mer variationsrikt skogsbruk”.

Detta är det första avsnittet av två som kommer att handla om skogen, i nästa avsnitt ska det handla om projektet ”Korgen lyfter” och korgmakeriets kopplingar till skogen.

Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats. eller i din poddapp.