Michaela Ivarsdotter. Foto: Peter Gropman

Hon bevarar kopparslageriet på nätet

Nytt avsnitt av podcasten Handgjort med Michaela Ivarsdotter som brinner för kopparslageriet. Hon är en av få som behärskar yrket i Sverige och hon ser till att historierna och kunskapen lever vidare på nätet.

Handgjort besöker Michaela Ivarsdotter i hennes verkstad på Trossö i Karlskrona. Här har hon både verkstad, bostad och museum där hon visar upp sina alster och hennes förfäders kopparföremål. Hon är fjärde generationens kopparslagmästare, den enda verksamma i Sverige.

Michela Ivarsdotter i sin verkstad.

Förutom att arbeta i koppar jobbar hon även i tenn och mässing, det blir många föremål efter egen design för kyrkor, offentliga miljöer och privat bruk, hon berättar gärna om sina kopparförfäder och har skrivit böcker om kopparslagaryrket.

Men vad står det om kopparslagaryrket på nätet? Inte så mycket, upptäckte Michaela Ivarsdotter.

-Det fanns ingenting. Då tänkte jag att jag måste göra det själv, säger Michaela Ivarsdotter som sökte projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor för att gå en kurs i hur man skapar en Wikipedia-sida. Projektet kallade hon för ”Från dammiga dokument till säker källa”.

Sagt och gjort. Efter kursens slut var sidan klar och du kan besöka sidan genom denna länk. Länk till annan webbplats. Här finns historik, information om kopparföremål och olika stämplar, olika typer av kopparslagare och vad som finns för utbildningar.

Wikipedias slogan är ”Den fria encyklopedin” vilket innebär att vem som helst kan redigera och ändra i artiklarna.

Finns det en risk att det blir fel?
-Du kan inte skriva vad som helst. Du måste ha en källa, säger Michaela Ivarsdotter.

Läs mer om Michaela Ivarsdotter här. Länk till annan webbplats.

Programledare och reporter: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats. eller i din poddapp.