Ny skrift om barn, slöjd och berättande

Barnen och hemslöjden är en serie skrifter för dig som vill se till att fler barn ska få möjlighet att slöjda. Här finns information om hur du organiserar olika slöjdaktiviteter och kombinerar berättande med slöjd.

Handledarmaterialet Barnen och hemslöjden - en skrift om hur du som slöjdhandledare kan öka barns möjlighet att få slöjda är en skrift i två delar för dig som vill se till att fler barn ska få möjlighet att slöjda.

Vad ska du tänka på när kommunen hör av sig och vill att hemslöjdsföreningen ska delta på en festival med slöjdaktiviteter för barn? Vad bör man ha klart för sig innan man tar med barngruppen ut till skogsbacken för att tälja? Kan man överhuvudtaget slöjda på samma sätt med barn som med vuxna? Du hittar också information om lagar, regler och förhållningssätt som kan vara bra att känna till så att de aktiviteter du planerar ska kunna bli säkra, kreativa och passa olika barn.

Ansvarig för materialet är hemslöjdskonsulent Kalle Forss, Skånes hemslöjdsförbund. Barnen och hemslöjden utkom 2017 men reviderades 2022 samtidigt som andra delen utgavs.

I Barnen och hemslöjden 2 är slöjden och berättandet i fokus. Du får ta del av konkreta tips på hur du blir en bättre berättare och hur du kan kombinera det med slöjd. Flera texter förmedelar erfarenheter av slöjd och berättande från olika sammahnahang; tillsammans med barn i förskolan, barn med olika funktionsvariationer, barn i skolan, i öppna aktiviteter, i samarbete med bibliotek med mera.

Båda delarna finns att ladda ner gratis som PDF i två olika storlekar. MEDIUM för att läsa på skärmar eller skriva ut på skrivare och STOR för att kunna trycka på ett tryckeri. Du hittar dem på Skånes hemslöjdsförbunds webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..