Korgen lyfter - seminarium 26 oktober

Sörmlands museum, Nyköping

Ett seminarium där Projekt Korgen lyfter (projektägare Skånes hemslöjdsförbund) och Sörmlands museum arrangerar en heldag fylld av föreläsningar och samtal. Medverkar gör korgmakare, traditionsbärare, slöjdare, slöjdkonsulenter samt representanter från den ideella hemslöjdsrörelsen och kulturbärande myndigheter. Projekt Korgen lyfter delar med sig av erfarenheter från sitt arbete som pågått i fyra år.

Seminariet kommer handla om behovet av att samla och dokumentera kunskap. Hur tryggar vi kunskapsöverföring av korgslöjdens immateriella kulturarv – ett av mänsklighetens äldsta hantverk? Vem lär ut, var finns det material, hur och på vilka fördelas ansvaret och vilka resurser finns? Vad kan främjande institutioner och organisationer göra? Var finns och hur ser goda exempel ut?

Seminarium 26 oktober Sörmlands museum Länk till annan webbplats.

Förstora bilden

Helena Åberg och Sofia Månsson

Seminariet blir en final på projektet Korgen lyfter* där projektledarna Sofia Månson och Helena Åberg berättar om all erfarenhet som samlats in och ställer frågor om hur vi tryggar kunskapsöverföring av korgslöjdens immateriella kulturarv – ett av mänsklighetens äldsta hantverk? Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet antogs 2003 och undertecknades av Sverige år 2011. Detta innebär att vi ska göra förteckningar över immateriellt kulturarv för att skapa överblick och ge möjlighet till bättre överföring av kunskap. Var och hur sker detta? Vem och hur dokumenterar vi kunskapen? Vilka resurser finns och på vilkas axlar vilar ansvaret att föra traditionell hantverkskunskap vidare?

På seminariet möts korgslöjdare som delar sina tankar och erfarenheter i samtal. Slöjdare och designer berättar om projekt att trygga materialtillgången på svensk näver. Professionell korgmakare och kursledare spanar mot morgondagens korghantverk och undrar om korgen kan överleva som bruksföremål eller måste den bli konst? Representanter för myndigheter och hemslöjdsrörelsen berättar om arbetet med konventionen och delar med sig av konkreta exempel på vad som gjorts inom slöjden, samt tankar på hur detta kan bidra till tryggandet av korgslöjdandets immateriella kulturarv. Korgslöjdare finns på plats och berättar samt visar prov på sitt slöjdande.

*Projekt Korgen Lyfter är ett samarbete mellan Skånes Hemslöjdsförbund och Sörmlands museum med stöd från Riksantikvarieämbetet och Nämnden för hemslöjdsfrågor