Projekt Sävens oanvända potential 2023

Foto Nina Eriksén

Sävens oanvända potential

Nina Eriksén, Djurås, har redovisat projektet Sävens oanvända potential som beviljades stöd i Nämnden för hemslöjdsfrågors utlysning SLÖJD+ 2023.

Runt om i Sverige växer halvgräset säv (Schoenoplectus lacustris) i och runt sjöar men trots det är det få svenska slöjdare som använder eller känner till materialet. Säven har fantastiska egenskaper och kan torkas för att senare användas till flätning eller vävning av olika bruksföremål. I projektet Sävens oanvända potential fördjupade sig Nina Eriksén i flätning av säv och testade materialets olika egenskaper. Syftet var egen förkovran samt att öka allmänhetens kunskap om ett flexibelt och bortglömt slöjdmaterial.

Från Ninas redovisning av projektet Sävens oanvända potential:

Under några sommarveckor har jag varit på Forsmarksbruk i Uppland och skördat säv för framtida projekt. Jag har provat olika tillvägagångssätt att skörda så effektivt som möjligt, bland annat med kniv. Vidare har säven fått torka utomhus för att bli hållbar och kunna lagras länge. Viktiga lärdomar är att ha lämpliga kläder vid skördande, inte bara gummistövlar och handskar utan också kläder som står emot mygg. När det gäller torkning av material är det viktigt att kontinuerligt ha uppsikt och följa torkprocessen så att inte material ligger för tätt eller möglar.

Sjufläta med säv. Foto Nina Eriksén

Sjufläta med säv. Foto Nina Eriksén

Jag har testat några olika sätt att använda säven, både genom att göra platta flätningar i olika mönster och att fläta runt en mall. Olika tekniker lämpar sig olika bra beroende på vilket föremål som ska skapas. Om resultatet ska bli stabilt och fast rekommenderas en mall av trä att fläta runt.

Kunskapen om säv som slöjdmaterial är ofta väldigt liten hos allmänheten och därför fyller mitt projekt en viktig funktion. Det finns många saker att berätta om säv: den fungerar mycket olika beroende av faktorer som tid den skördas, sätt den fuktas och teknik den flätas med.

Midsommartid är en bra tid att börja skörda säv, då har den en spänst och flexibilitet som man har nytta av i det fortsatta arbetet. Tidpunkt för skörd kan variera beroende av var i landet du skördar.

Materialet har många användningsområden och olika uttryck beroende av vilken teknik du väljer att använda. Jag har ännu bara börjat utforska sävens funktion och har fortfarande många teorier att testa. Många fler borde ta vara på sävens oanvända potential.

Nina Eriksén
@Riktmarket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.