Projekt Näverskogen. Foto: Ola Ling

Foto: Ola Ling

Näver - en resurs i skogen

Projekt Näverskogen har under sitt första år samlat in information och berättelser om näverslöjd, nävertäkt och näverförsäljning. Genom samarbete med skogsägare, skogsbolag, näverslöjdare, byggnadsvårdare och hemslöjdskonsulenter har utforskats hur näver åter kan ses som en resurs i skogen.

Projekt Näverskogen har sökt svar på frågor som hur svensk nävertäkt skulle kunna bedrivas för att bli lönsam. Vilka kvaliteter, mått och mängder som efterfrågades? Samt hur kan köpare och säljare mötas?

Efter intervjuer med näverslöjdare och skogsägare identifierades två huvudproblem; en information runt nävertäkt som riktade sig till skogsägare behövs och det saknas en plattform där köpare och säljare av svensk näver skulle kunna mötas.

Projekt Näverskogen. Foto: Ola LingFörstora bilden

En del av projektet genomfördes under juni 2023 genom en aktivitet på plats i skogen. Den 12 juni arrangerades en träff i samarbete med Norra Skog i Vännäs utanför Umeå. Syftet var att bygga gemensam kunskap om hur nävertäkt kunde bedrivas långsiktigt. Inbjudna deltagare var skogsägare, slöjdare, hemslöjdskonsulenter och andra intresserade. Dagen innehöll bland annat en presentation om näver och en miniutställning av näverföremål från Västerbottens läns hemslöjdsförening.

Projekt Näverskogen år 1 har genomförts med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Från projektets redovisning:

En viktig insikt var att det saknades informationsmaterial om nävertäkt som riktade sig till skogsägare. Här har vi bidragit genom att ta fram och sprida material om hur nävertäkt går till, hur man förvarar näver, hur man kan tänka runt mått, kvaliteter, priser och försäljning.

Näver är ett vackert och miljövänligt material som använts som slöjd- och byggnadsmaterial under hundratals år i Sverige. Bakgrunden till projektet är att det sedan en längre tid tillbaka är omöjligt att få tag på svensk näver, trots att Sverige har stora arealer av skogsmark. Näverslöjdare och byggnadsvårdare som inte haft tillgång till egen björkskog har ändå kunnat bedriva sitt hantverk tack vare import av rysk näver. Då den ryska importen stoppats på grund av kriget i Ukraina är bristen på näver akut i landet och ett kulturarv är hotat.

Projektägare: Sara Danielsson och Kerstin Sylwan, Designstories

@kerstin.sylwan Länk till annan webbplats.

@ur_naverskogen Länk till annan webbplats.