Sälj digitalt

Foto Bench

Digital försäljning kan ske genom en egen webbutik, genom någon annans webbutik, på en digital marknad eller via sociala medier. 

 Enligt en brittisk undersökning Länk till annan webbplats. skedde 1/3 av alla köp av slöjd och konsthantverk år 2020 via internet och det är högst troligt att andelen internetköp fortsätter att öka. 

Egen webbutik
Genom att bygga upp din egen webbutik har du kontroll över hela processen och behåller hela intäkten från köpet. Däremot har du ingen draghjälp från andra när det kommer till marknadsföring av din butik.
I flera hemsidesprogram finns mallar för webbutiker som du kan utgå från när du designar din butik. På så sätt kan du koppla ihop din hemsida med butiken.

Annans webbutik
Sälja genom någon annans webbutik kan handla om att ha återförsäljare, precis som i den fysiska världen, eller att använda en plattform som är till för försäljning av handgjort skapande. Det finns stora världsomspännande sådana där kunder från hela världen kan se dig, och mindre svenska webbutiker. 

Digital marknad
Digitala marknader brukar ske på Instagram där marknadens konto marknadsför försäljarna och deras produkter under en tidsperiod på exempelvis en helg. Genom att söka på marknadens hashtag kan kunderna se hela utbudet och göra köp direkt av säljaren. 

Försäljning via sociala medier
Försäljning via sociala medier kan ske genom plattformens egna försäljningssystem men vanligare inom denna bransch är att meddela sina följare en dag och tid då föremål läggs ut till försäljning på företagets konto. Först till kvarn får köpa. 

Betalningslösningar
Vid all försäljning är det viktigt att göra det lätt för kunden att betala. Tänk därför igenom vilka betalningslösningar som dina kunder uppskattar och välj något eller några sätt som fungerar bra, både för kunden och för dig.

Lär mer:
Var finns min kund på nätet Länk till annan webbplats. från Digitalisera ditt företag
E-handel för microföretag Länk till annan webbplats. från Dags att digitalisera
Det lilla företagets e-handel Länk till annan webbplats. från Dags att digitalisera
Bygg upp en onlinebutik Länk till annan webbplats. från Digitalakademin
Ta betalt digitalt Länk till annan webbplats. från Digitalisera ditt företag